Elledningar Mw
Lagstiftningen möjliggör att flera kraftledningsgator i bredd får dras då elbolagen löser in nyttjanderätten. FOTO: Mia Wikström
SLC

SLC Nyland: Respekten för
markägandet måste återställas

Markägarfrågor diskuterades på SLC Nylands fullmäktigemöte den 30 oktober i Vanda. Då det är frågan om flera lagar och instanser som behandlar markägarfrågor kan markägarna uppleva att de inte har en chans att stå emot planerade åtgärder. Ibland verkar det komma som en överraskning för många aktörer att någon faktiskt äger området som det skall planeras något på.

Nu byggs det solkraftsparker i en rasande fart och det bjuds ofta summor för mark som vid en första anblick verkar bra. Fullmäktige vill påpeka att det inte lönar sig att förhandla ensam, utan om det gäller även grannar, gå ihop med dem och anlita professionell hjälp för att garantera att villkoren i kontraktet på riktigt är gynnsamma.

Det har förekommit fall där kontrakt gällande förnyelsebar energi inte har visat sig vara en bra affär i längden. Efter mötet hördes även aktuella markägarfrågor av chefsjurist Pipsa Mörn och fastighetsvärderare Antti Orama från Jordägarnas Värderingscentral.

Ska grannen bjuda på kraftledningsgatan?

SLC Nyland förhåller sig positivt till produktion av förnybar energi, men problemen i anslutning till decentraliserad produktion måste få en hållbar lösning. Där sol- eller vindkraft byggs ut, behövs det även kraftledningar för att kunna mata in den producerade elen till stamnätet.

– Är det då grannarna till parken som skall bjuda på detta? frågar fullmäktiges ordförande Hanna Westman.

– Lagen om inlösning av fast egendom, som används då mark löses in för att sätta upp kraftledningsstolpar, härstammar från den tid då landsbygden elektrifierades. Alla ville ha el och var glada över att ledningarna drogs till byarna. Nu möjliggör samma lag att flera kraftledningsgator i bredd får dras i skogen då elbolagen löser in nyttjanderätten till området. Markägaren äger fortfarande skogen men det får inte finnas några träd där, fortsätter Westman.

Högre stolpar med flera ledningar borde alltid prioriteras framom breddning av ledningsgator. Det behövs även lagstiftning som tvingar till koordinering av olika aktörers dragning av ledningar.

Markanvändnings- och byggnadslagen skall revideras av den sittande regeringen. Det är viktigt att den reviderade lagen stärker markägarnas ställning. Det borde skrivas in i lagen att då något planeras på ett specifikt område skall de berörda markägarna kontaktas personligen. Nu finns det inte en sådan informationsskyldighet inskriven i lagen.

SLC Nylands fullmäktige förutsätter att respekten för markägande återställs. Alltför ofta uppfattas mark som en resurs som kan utnyttjas mot ingen eller dålig ersättning. SLC Nylands fullmäktige uppmanar regeringen att raskt skrida till verket för att verkställa de goda skrivningar om markägarnas ställning som finns i regeringsprogrammet.