Img 9813
Kim Forsman, själv spannmålsodlare i Ingå, hoppas på mera samarbete och flera alternativa grödor för spannmålsodlarna. ARKIVFOTO
Jordbruk SLC

SLC Nyland: Säkerställ att det
du odlar också har en åtgång

SLC Nylands åkerväxtutskott med ordförande Kim Forsman i spetsen hälsar att då läget är osäkert på spannmålsmarknaden lönar det sig att endast odla sådant som man är säker på att man får sålt. Åkerväxtutskottet skulle gärna se att mängden kontraktsodling skulle öka.

Åkerväxtutskottets hälsningar inför odlingssäsongen är att följa med marknadsläget och bryta trenden att göra så som man alltid gjort.

– Försök säkerställa att du har en åtgång på det du odlar. Kontraktsodling är att föredra men just nu är det ändå kanske inte den bästa tidpunkten för att skriva fast priskontrakt, säger Kim Forsman, ordförande för SLC Nylands åkerväxtutskott.

I Nyland har den övervägande majoriteten spannmålsodling som huvudverksamhet. Enligt spannmålsutskottet kommer det antagligen att odlas mycket vete och ärter så det finns en risk för att marknaden mättas.

– Nu är vår spannmålsbalans rätt så ok men det har visat sig genom åren att det behövs bara en bättre odlingssäsong för att vår spannmålsbalans blir tung. I fjol då vi började odlingssäsongen hade vi en spannmålsbalans som var lite knapp, vilket tillsammans med läget i världen syntes i priserna till odlarnas fördel. Men nu har vi redan i början av säsongen en balans som är mycket större. Blir då den kommande odlingssäsongen bra eller ens halvbra kommer balansen att bli rejält tung och då kan vi inte vänta oss något bra pris.

Marknadsläget ser annorlunda ut än för ett år sedan. Priset på spannmål och gödsel har sjunkit men det är säkert flera som nu har gödsel som de köpt dyrt. Det är viktigt att räkna igenom sina kostnader. Kolla vilken skördenivå åkern måste uppnå för att det skall vara värt att odla. Ett alternativ är också att förbättra på åkrarna och hålla dem gröna.

Risk för fallgropar med sen Vipu

Utskottet tror att många kommer att vara intresserade av fånggrödor. Då skall man vara uppmärksam på växtföljden och komma ihåg att även förra årets växter räknas med och detta gäller även på nya arrendeåkrar.

Kom ihåg att odlingsväxten skall bytas på 33 procent av åkerarealen varje år. Eftersom Vipu-tjänsten kommer att öppna i början av maj kan det vara att vårbruket kommit bra i gång och då finns det en risk för fallgropar enligt utskottet.

Vipun meddelar om det blir fel gröda på fel ställe, medan odlingsprogrammen inte gör det.

Enligt kalkyleringar som Pro Agria gjort leder samma åtgärder som i fjol till att stödet är ungefär 15 procent mindre i år. Så för att uppnå samma nivå som förra året måste man göra mera.

Utskottet är även fundersamt över hur det kommer att gå med arealkorrigeringarna och monitoreringarna och förutspår att det kommer att innebära mycket jobb.

Fördröjningarna i stödutbetalningstidtabellen kommer att orsaka problem på gårdarna varför det är ännu viktigare att se över ekonomin inför odlingssäsongen. Antagligen kommer gårdarna att skjuta över gödselinförskaffande eller betalningarna till nästa år.

Odling för export

Om det skulle finnas en välfungerande exportkanal skulle överskottet inte rubba den inhemska marknaden så som den nu gör.

Utskottet anser att om någon gröda kan odlas så att det blir ett överskott ska det vara en gröda som också duger för export. Vete är det lättaste att exportera och den finska havren finns det ett intresse för.

Utskottet rekommenderar att odlarna skulle samarbeta mera med varandra. Till exempel vid inköp och försäljning samt kanske ha någon gemensam export.

Osäkerheten på marknaden gör att det inte är bra att lägga alla ägg i samma korg, utan man skall skydda sig och diversifiera.

På Kim Formans åkrar kommer det i år att växa höstvete, vårvete, maltkorn och raps, men tyvärr inga ärter på grund av ärtrotröta på en del skiften. Forsman påminner om att det alltid är bra att odla oljeväxter då det finns en efterfrågan på dem och säger att ännu torde det finnas utsäde att få.