Jordbruk

SLC ser ingen snabb lösning

Sedan i fjol för SLC diskussioner med Jord- och skogsbruksministeriet och Miljöministeriet om att hitta en lösning på problemen med miljöavtalen.

Christoffer Ingo, lantbrukspolitisk sakkunnig på SLC, säger att  målet är att flytta stödsystemet  från CAP till Miljöministeriet eftersom det handlar om ersättningar för naturvård och vård av vårdisotoper.

– Vi för kontinuerliga diskussioner med ministerierna och har fått förståelse för problemet. Men frågan går långsamt framåt, säger Ingo.

Miljöministeriet är inte helt med på noterna eftersom det behövs pengar.

Ingo anser att det är en politisk fråga som borde lyftas fram på regeringens bord. Regeringen har å sin sia låtit förstå att det inte finns utrymme för mera anslag.

– Det finns ingen quick fix på det här problemet. På sikt gäller det att bygga upp ett nytt stödsystem, säger Ingo.

Man har inte heller hittat någon lösning på problemet som gäller de djurgårdar som fått ersättningar för skötseln av betesmarker, men som efter fjolårets granskningar tvingas betala tillbaka ersättningarna för de områden som inte längre uppfyller de nya stödvillkoren.

– Det här är en mycket olycklig situation för de producenter som haft kostnader för betesområden som de inte får ersättning för. Men tyvärr har det inte gått att lösa problemet då allt är bestämt i en förordning. Det här är misslyckad förvaltning, säger Ingo.

Läs också:
Djurbönder i Åboland drabbas hårt av de skärpta kraven för miljöavtal
20 procent av arealerna har ratats hittills
Forststyrelsen: Ett bakslag för naturens mångfald