Fskatt
Fastighetsskattestödet gäller endast produktionsbyggnader inom jordbruk – inte mark eller produktionsbyggnader inom skogsbruk. Stödet beviljas inte automatiskt utan jordbruksidkaren ska själv söka stödet i MinSkatt. ARKIVFOTO
Jordbruk SLC

SLC uppmanar jordbrukare
som följer Näringsskattelagen att
söka ändring i fastighetsskatten

De jordbrukare som bedriver sitt jordbruk i aktiebolagsform och som beskattas enligt Näringsskattelagen har hamnat i en besvärlig situation då det gäller fastighetsskattestödet. De kan inte ens söka om fastighetsskattestödet för produktionsbyggnader via MinSkatt även om de är inloggade i tjänsten, där finns ingen länk till ansökan. SLC uppmanar därför jordbrukare som råkat ut för den situationen att fylla i en pappersblankett och posta den till Skatteförvaltningen.

Andemeningen har varit att alla företag verksamma inom lantbrukssektorn skall kunna erhålla fastighetsskattestödet.

– Det syns ingenstans i lagberedningen eller på skattemyndigheternas webbsidor att de jordbrukare som beskattas enligt Näringsskattelagen skulle vara utanför stödet. SLC upplever att det stöd som har lovats nu inte kan fås av alla som borde vara berättigade till det, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC försöker som bäst påverka skattetolkningen genom politisk lobbning. Det viktigaste är ändå att de jordbrukare som beskattas enligt Näringsskattelagen nu skickar in en ansökan om stödet till Skatteförvaltningen – med en pappersblankett.

En del av de jordbrukare som verkar falla emellan reglerna för fastighetsskattestödet har kanske möjlighet att byta beskattningsgrund från Näringsskattelagen till Gårdsbruksskattelagen. Andra jordbrukare har inte den möjligheten.

Ett beslut från skattemyndigheterna tar i vilket fall som helst sin tid och det går inte att vänta på beslutet innan ansökan om skattestödet skickas in.

– Om man inte ansöker om stödet före utgången av oktober kan man inte heller få det, oavsett hur Skatteförvaltningen sedan kommer att tolka frågan, påpekar Mats Nylund.

SLC tänker pröva frågan rättsligt

SLC uppmanar alltså de jordbrukare som inte kan söka om stödet normalt via MinSkatt att göra det med blankett 7M som hittas på Skatteförvaltningens webbsidor.

Om det blir avslag på ansökningarna så kommer SLC att göra en överklagan för någon av de sökande och pröva ärendet rättsligt.

En fritt formulerad bilaga skall bifogas ansökningsblanketten där den sökande motiverar sin ändringsansökan. Trädgårdsombudsman David Petterson på ÖSP föreslår att man motiverar ansökan till exempel på följande sätt:

”Eftersom mina byggnader som används för produktion inte klassificeras som ”produktionsbyggnader inom jordbruket” anhåller jag om omprövning av klassificeringen så att de börjar gälla som ”produktionsbyggnader inom jordbruket”. Med hänvisning till ovan skrivna motiveringar anhåller jag om fastighetsskattestöd motsvarande den summa som jag betalt i fastighetsskatt för produktionsbyggnader år 2022 eller maximalt 35.000 euro.”

De flesta jordbrukare kan ansöka normalt

Fastighetsskattestödet är en av regeringens åtgärder för att försöka lindra den kostnadskris inom jordbruket som ökningen av energipriset orsakat. Jordbruksidkare kan söka tillfälligt fastighetsskattestöd för produktionsbyggnader inom jordbruket. Stödet söks i MinSkatt senast den 31 oktober 2022.

De jordbruksidkare som under skatteåret har påförts minst 10 euro i fastighetsskatt på produktionsbyggnader inom jordbruket kan ansöka om fastighetsskattestöd. För dessa jordbruksidkare läggs länken till ansökan om fastighetsskattestöd automatiskt till ingångssidan i MinSkatt.

Fastighetsskattestödet gäller endast produktionsbyggnader inom jordbruk – inte mark eller produktionsbyggnader inom skogsbruk. Stödet beviljas inte automatiskt utan jordbruksidkaren ska själv söka stödet i MinSkatt. Skatteförvaltningen fattar besluten om stödet i november-december, och stödet betalas på kundens konto före utgången av året. Stödbeloppet är högst 35.000 euro.

Om ett ombud sköter ens skatteärenden ska man se till att ombudet har de fullmakter som behövs för att ansöka om fastighetsskattestöd. Fullmakter för elektronisk kommunikation kan ges i tjänsten Suomi.fi. Ombudet behöver antingen fullmakten ”Hantering av skatteärenden” eller ”Fastighetsbeskattningsärenden”.

Högst 35.000 euro

Fastighetsskattestödet för jordbrukets produktionsbyggnader kan vara högst 35.000 euro, men skatter på mindre än 10 euro sänks inte.

En förutsättning för stödet är att andelen foder, bränsle och smörjmedel, el och gödselmedel utgör minst 15 procent av jordbruksutgifterna före reserveringar, avskrivningar och ränteutgifter.

Efter att stödet har beviljats ska Skatteförvaltningen slopa skyldigheten att betala fastighetsskatt till den del som motsvarar sänkningen och betala tillbaka skatt som redan betalats. Stödet påverkar fastighetsbeskattningen för 2022.

Sök ändring så här

De som inte kan söka om fastighetsskattestödet normalt via MinSkatt uppmanas göra följande:
1. Skriv ut blankett 7M som hittas på Skatteförvaltningens webbsidor.
2. Fyll i punkt 1 och skriv: Bifogat fritt formulerad bilaga.
3. Underteckna bilagan med namn och datum.
4. Sänd in till Skatteförvaltningen på adressen nedan. Ansökan bör vara framme före 31.10.2022 (går ej att göra elektroniskt):
Skatteförvaltningen
Optisk läsning av samfundsblanketter
PB 200
00052 SKATT