SLC - Andreas Johansson
I marginalen: Vem äger marken?

I flera delar av Svenskfinland har vi markägare stött på problem då myndigheterna genom en planläggningsprocess avgör hur och till vad vår mark får användas, konstaterar Andreas Johansson.

Förbundsrundan september

Förbundsinformation till medlemmarna

SLC - Kaj Hemberg
SLC:s potatisutskott: Potatispriset i Finland på osund nivå

Kaj Hemberg är ordförande för SLC:s och ÖSP:s potatisutskott och vill se ett slut på den osunda prisutvecklingen inom potatissektorn. Trots de dystra skördeutsikterna i Finland har producentpriset på potatis inte reagerat enligt förväntningarna. 

SLC - Slcpotutsk1 1
Potatisutskotten träffades på Åland

Förra veckan höll SLC:s och ÖSP:s potatisutskott möte och sommarträff på Åland. Utskotten vill se ett slut på den osunda prisutvecklingen inom branschen.

SLC - Kop Av Bonden
Köp av bonden!-dagen 15.9: Håll öppen gård och sälj produkter från gården

Den 15 september hålls den nationella Köp av bonden!-dagen för tredje gången. SLC uppmuntrar medlemmarna att i mån av möjlighet delta i dagsevenemanget och hålla öppen gård och sälja produkter direkt från gården.

SLC - Slcnylandsommartraff1
SLC Nylands förtroendevalda inledde höstens arbete

SLC Nyland höll sommarträff då arbetsutskottet, ungdoms- och PR-utskottet samt kvinnoutskottet och förbundets representanter i SLC:s fullmäktige samlades i Sjundeå förra fredagen. Torkan och branschens dåliga lönsamhet var givna samtalsämnen för dagen.

SLC Nyland: Torkan förvärrade jordbrukets lönsamhetskris

Torkan har fått stora konsekvenser för jordbrukarna. I Nyland har närmare hälften av såväl spannmåls- som grässkörden torkat bort.

På naturens dag på lördag får besökare beundra får och traktorer på ekogårdar

Den 25 augusti slår över 40 ekogårdar upp dörrarna för besökare som får lära sig mer om ekomatens ursprung och arbetet på gårdarna. Dagen, som riktar sig till hela familjen, presenterar ekologisk produktion för konsumenter och producenter.

SLC: God djuromsorg ska synas i priset

Det är genom bondens dagliga skötsel och omsorg som man inom djurhållningen säkrar en god djuromsorg.

SLC - Styrelseni Borga 1
SLC:s styrelse höll sommarseminarium i östra Nyland

Under måndagen och tisdagen samlades SLC:s förbundsstyrelse till ett seminarium i östra Nyland för att diskutera de temaområden man kommer att jobba med under det kommande året. Samtidigt vill man också lägga sista handen vid valprogrammet för riksdagsvalet.

SLC: Spannmålspriserna måste upp

Sommarens exceptionella torka ser ut att på många håll ge en mindre spannmålsskörd än normalt. Att utbudet av spannmål därmed balanseras upp måste ha en positiv inverkan på de inhemska spannmålspriserna, fastslår SLC:s styrelse.

ÖSP:s styrelse: Producentpriserna måste höjas nu!

ÖSP:s styrelse välkomnar höjda spannmålspriser. Men samtidigt konstateras att det föranleder högre foderkostnader för husdjurssektorn. Det måste kompenseras via höjda producentpriser för kött- och mjölkproducenter.