Vid sidan av olika rådgivningstjänster och satsningar på utbildningar och kurser strävar Svenska Lantbrukssällskapens Förbund efter att utveckla hela landsbygden i fortsättningen via projekten Svensk Byaservice och IDNET.
Sedan den 1 september i år driver Svenska Lantbrukssällskapens Förbund (SLF) projekten Svensk Byaservice och det finlandssvenska identitets- och brobyggarprojektet IDNET.
– Under 2019 kommer förbundet att börja arbeta för att utveckla hela landsbygden. Också ur producenternas perspektiv är det viktigt att landsbygdsmiljön som helhet mår bra, sade SLF:s vd Peter Österman på förbundets årsmöte i Vasa den 22 november.
Nationell aktör inom trädgårdsrådgivningen
Under det kommande året höjer SLF sin profil inom trädgårdsrådgivningen. Förbundet tar plats som en nationell aktör på området.
Förbundet ska inom ramen för Projekt Trädgårdsrådgivning 2019-2023 utveckla och koordinera den konsultativa verksamheten både på svenska och finska. Till övriga uppgifter hör bland annat att implementera innovationer från andra länder.
– I första hand sätter vi fokus på frilandsodling. Men det är också möjligt att vi utvidgar konceptet i framtiden så att även växthusbranschen berörs, sade Österman.
En tredje viktig målsättning för SLF under 2019 benämns ”Spetskunskapens rörlighet i Svenskfinland”.
– Jordbrukarna kommer att ha stor nytta av att finlandssvenska rådgivare och experter börjar röra sig mera smidigt mellan olika regioner i Svenskfinland.
Sjunkande statsbidrag ett problem
På den ekonomiska fronten är emellertid sjunkande statsbidrag ett problem att tampas med för SLF:s vidkommande framöver.
– Samarbete med ProAgria och andra aktörer är viktigt för oss. Vi försöker knyta kontakter till alla håll och kanter, betonade Peter Österman.
SLF:s styrelseordförande Mikael Söderholm framhöll under årsmötet att den hundrade upplagan av Lantbrukskalendern är på gång 2019.
– Det blir aktuellt att ordna något slags jippo nästa år. Sedan återstår det att se om en digitalisering av kalendern blir aktuell i framtiden, sade Söderholm.
Svenska Lantbruksförbundens sällskap sysselsätter idag 12 personer.
– Egentligen var det tänkt att det skulle begränsas till två personer. Så det har spårat ur en aning, sade Peter Österman med glimten i ögat.
I samband med tillbakablicken på verksamhetsåret 2017 – som gav ett plusresultat på en bit över 14.000 euro – konstaterades det bland annat att SLF drivit fem egna projekt under året varav Greppa Marknaden torde vara det mest kända. De övriga är Gengas, Some, Digiodlare och PlanB.
Bokföringssällskapet med säte i Bennäs och vars verksamhet och tjänster har nått 350 kunder fick i sin tur en filial i Borgå i november 2017, noterades det.
19 matskolor i 4H:s regi nästa år
Finlands svenska 4H fortsätter att satsa på matskoleverksamheten under det kommande året. Totalt kommer organisationen att arrangera 19 matskolor runt om i Svenskfinland samt en beställningsmatskola i Helsingfors.
Ett par andra projekt som organisationen har listat är Energiskolan och Kompetenssteget. Det förstnämnda riktar sig till 10-13 åriga skolelever och ett centralt diskussionsämne i sammanhanget är energifrågor och hållbar utveckling.
– Organisationen firar för övrigt 90-årsjubileum nästa år. Ett seminarium kommer att arrangeras på hösten, informerade verksamhetsledaren Camilla Wahlsten.
Under 2017 hörde Matskolan och Ung på svenska till de viktigaste finlandssvenska 4H-aktiviteterna. Ekonomiskt gick organisationen på plus med något över 14.000 euro.
Vad gäller de aktuella 4H-verksamheterna runt om i Svenskfinland sade Wahlsten att:
– Vissa föreningar har varit i gungning på sistone. Det tenderar att bli speciellt besvärligt när långtida verksamhetsledare väljer att stiga åt sidan.
– Så har fallet varit i Larsmo, Pedersöre, Nykarleby och Raseborg. Det har varit en jobbig situation men lösningar bör dock vara i sikte efter årsskiftet, sade Wahlsten.
Rosmarie Finne ny styrelsemedlem i SLF
Några större förändringar blev det inte när det blev dags att välja nya styrelser för SLF och Finlands svenska 4H.
Rosmarie Finne ersätter Susann Rabb som ledamot i SLF-styrelsen. I övrigt har styrelsen följande sammansättning: ordförande Mikael Söderholm (ersättare Jörgen Grandell), vice ordförande Mats Källman (Meira-Pia Lohiluoma), Holger Falck (Torolf Karlsson), Erik Oljemark (Henrik Lassas) och Bo-Erik Sandell (Simon Karlsson).
Finlands svenska 4 H:s styrelse omvaldes i sin helhet: ordförande Mats Nylund (Sören Hällmark), vice ordförande Annika Björk (Ingrid Träskman), Trygve Isaksson (Annikka Selander), Jaana Ojanen (Ann-Kristin Håkans) och Susann Rabb (Tom Cederström).
Finska hushållningssällskapet förärade förtjänsttecken i silver till en rad eldsjälar för deras långvariga insatser: Rolf Syrén, Mats Källman, Håkan Antfolk, Robert Lillhonga och Susann Rabb. En av de premierade, Tommy Österås, var frånvarande vid ceremonin.
Mats Källman och Håkan Antfolk fick förtjänsttecken av första storleken. De övriga mottog tecken av den andra storleken.