Dsc08325
Tobias, Sussi och Frej Bomanson trivs med sina nyfikna och kärvänliga Jerseykor. Jerseykorna ger lite mindre mjölk, men de äter också mindre och mjölken har högre protein- och fetthalt.
Tema

Slutet för åländska ekomjölken
när konsumenter ändrar
köpvanor

Ålandsmejeriet slutar med sin produktion av åländsk ekomjölk, vilket tvingar den enda leverantören Johannisbergs gård att efter åtta år återgå till konventionell mjölkproduktion.

– Visst känns det tråkigt, men det är ekonomiska realiteter som styr. Det måste vara lönsamt med ekomjölk både för oss och för mejeriet, konstaterar Frej Bomanson som driver Johannisberg tillsammans med frun Sussi och sonen Tobias.

Johannisberg byggde sin robotladugård 2009 och började 2015 sin omställning till Ålands enda producent av ekologisk mjölk. Gården har ca 60 mjölkande kor samt drygt 100 djur med kalvar och kvigor inräknade.

Halva besättningen är Jersey- och resten Holsteinkor med undantag för en enda ko av rasen Ayrshire.

Omställningen till ekologisk produktion inleddes 2015 och den sista november 2016 levererades den första ekologiska åländska mjölkråvaran till Ålands Centralandelslags mejeri i Jomala.

Bomans har förstås fått bättre betalt för ekomjölken, men ekoproduktionen kräver mera arbete och foderkostnaderna är betydligt högre.

– I fjol steg priset på ekologiskt protein från 650 till 1.150 euro per ton. Nu senast kostade ekoproteinet 1.050 euro, men konventionellt protein får man för bara 450 euro, nämner Frej som exempel.

De senaste årens torra somrar på Åland har också medfört extra utmaningar för att få fram tillräckligt mycket ekologiskt godkänt foder.

Nya programperioden pressade fram beslutet

Men liksom i hela Norden har försäljningen av ekologiska produkter minskat de senaste åren och samma sak gäller också för den ekologiska åländska mjölken.

Både producenternas och förädlarnas lönsamhet har minskat och när Bomansons och Johannisberg efter den 30 april skulle ha tvingats binda upp sig för en ny femårsperiod som ekoproducenter kom de tillsammans med mejeriets ledning överens om att sluta med ekomjölken.

– Med en kortare programperiod och om det exempelvis bara handlat om ett år i taget tror jag att vi hade fortsatt, säger Ålandsmejeriets vd Joakim Blom.

Frej Bomanson medger att det känns ledsamt att tvingas sluta med ekomjölken, men konstaterar ”att de ekonomiska realiteterna kommer emot” när foder- och andra kostnader stigit väldigt mycket samtidigt som konsumenterna köper mindre ekomjölk nu när all mat har blivit dyrare.

Både han och Sussi försäkrar att de inte alls känner sig svikna av mejeriet.

– Och det är i alla fall betydligt lättare att gå över från ekologiskt till konventionellt än tvärtom.

Frej Bomanson hänvisar också till att gården skulle tvingas betala tillbaka redan utbetalda ekostöd för ett eller flera år ifall mejeriet nödgats sluta med ekomjölk mitt under den nya femåriga programperioden.

Inte lönsamt med breddat sortiment

Enligt Joakim Blom har diskussionerna med familjen Bomanson om att sluta med ekomjölken ”skett i bästa samförstånd” och mynnat ut i att Johannisbergs gård åter blir en konventionell mjölkgård.

Blom säger att även Åland fått uppleva samma utveckling som i övriga Norden med minskad försäljning av ekologiska produkter.

– En förväntad fortsatt nedgång i efterfrågan samt utmaningar att nå lönsamhet som ekologisk mjölkgård har varit tungt vägande skäl för det gemensamma beslut som fattats.

Efterfrågan på ekologiska produkter har genomgående varit för låg i förhållande till den mjölkmängd som Johannisbergs gård har levererat, vilket för mejeriet medfört ett svagt utbyte för den ekologiska mjölkråvaran.

– Genom åren har vi också fört diskussioner om ett bredare sortiment som exempelvis ekologisk ost, men enligt kalkylerna finns inga förutsättningar för lönsam tillverkning.

– Vi har egentligen varit för stora för den åländska marknaden, konstaterar Frej Bomanson.

Vemodigt att sluta

Joakim Blom erkänner att det är ”med visst vemod” som mejeriet nu slutar med sina ekologiska produkter.

– Glädjande är dock att närproducerade livsmedel ser ut att uppskattas mer och mer av konsumenterna. Många tycks rent av sätta likhetstecken mellan ekologiskt och närproducerat, men så är det ju ändå inte.

Mejeriets bedömning är att ekomjölkens bortfall inte medför några direkta förändring på företagets personalstyrka.

Ålandsmejeriet undersöker också möjligheterna att erbjuda ekologiska alternativ från närregionerna. Tidigare förädlade mejeriet exempelvis under sex år ekologisk mjölk från några gårdar i Roslagen på andra sidan Ålands hav.