Små skillnader i budgetförslagen

Skillnaderna mellan finansministeriets budgetförslag å ena sidan och jord- och skogsbruksministeriets å den andra är inte särskilt stora. LF skrev om de första observationerna kring budgetförslaget förra veckan.

Flera av de anslag som riksdagen brukar höja så gott som årligen har jord- och skogsbruksministeriet bantat färdigt så som tidigare. Således sjunker till exempel anslaget till rådgivningen med nästan 2 miljoner euro och till 4H-verksamheten med 600.000 euro, det vill säga nästan exakt samma summor som i fjol: Då föreslogs en sänkning till samma nivåer som i årets förslag.

Riksdagen korrigerade beloppen inför årets budget till nästan samma nivå som 2017.

Justeringar av LFA-ersättning med i budgeten

När det gäller krispengar på grund av torkan blir det förhandlingar under budgetmanglingen. Varken finansminister Petteri Orpo (saml) eller jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) var beredd att tala om konkreta summor förra veckan i medierna. Minister Leppä bereder i alla fall ett krispaket inför manglingen eller budgetrian, som den också kallas.

De tidigare utlovade justeringarna av LFA-ersättningen eller kompensationsersättningen finns däremot i båda ministeriernas budgetförslag. I anslutning till budgetramarna i våras kom regeringen överens om att inte verkställa den tidigare planerade sänkningen av LFA-ersättningen med 10 miljoner euro, och nu i budgetförslaget finns ännu de 21,5 miljoner som regeringen förhandlade om i anslutning till propositionen om vårens tilläggsbudget.

Det här torde betyda att den sammanlagda nivån på LFA-ersättningen hålls på samma nivå nästa år som i år och i fjol, det blir rentav ett tillägg på drygt ett par miljoner.

Inget för utveckling av bybutiker

Bland olikheterna mellan ministerierna återfinns exempelvis ett förslag om att utveckla bybutiker som centrum för mångsidiga tjänster. Det skulle kosta 300.000 euro.

Jord- och skogsbruksministeriet har lagt till summan i momentet för bidrag till landsbygdspolitiska rådet samt byanätverk och skärgårdsdelegationen. Finansministeriet har emellertid strukit summan i sitt budgetförslag.

En annan skillnad är momentet för främjande av naturresurs- och bioekonomi. På grund av att spetsprojekten avslutas minskar anslaget med 10 miljoner euro. Jord- och skogsbruksministeriet hade dock tänkt sig en summa på 1,5 miljoner euro för ett finskt-svenskt program för bioinnovationer under åren 2019-2023 med tyngdpunkt på byggande i trä samt nya bioprodukter, de nationella skogsprogrammen samt blå, det vill säga boreal, bioekonomi.

Inom bioekonomin har Finland och Sverige mycket kunnande som kompletterar varandra. Genom att förena kunnandet kan uppkomsten och marknadsföringen av nya produkter blir snabbare, heter det i ministeriets motiveringar. Finansministeriet har dock strukit summan i sitt eget förslag.

Däremot har finansministeriet höjt summan för försöks- och utvecklingsprojekt kring naturresurser och bioekonomi på samma moment med en halv miljon euro från jord- och skogsbruksministeriets 3,83 miljoner till 4,32 miljoner euro.

När det gäller överföringarna till Gårdsbrukets utvecklingsfond utgår man däremot på båda ministerierna från att momentet avlägsnas helt från statsbudgeten. Det sker med hänvisning till att regeringens spetsprojekt för lönsamhet i den finländska matproduktionen avslutas.

Finansministeriet tog bort pengar för bryggor

Ser man på basväghållningen är skillnaden mellan kommunikationsministeriets och finansministeriets förslag kännbar, 87 miljoner euro. Här finns åtminstone ett förslag i kommunikationsministeriets budgetförslag om en förhöjning på 50 miljoner för baslederna som finansministeriet har spolat.

Men enligt motiveringarna har också kommunikationsministeriet räknat med en summa på 371 miljoner för underhåll av våra trafikleder. Den summan har finansministeriet minskat till 300 miljoner.

Kommunikationsministeriet har i sitt budgetförslag ett högre anslag för upphandling av förbindelsebåtstrafik i skärgården än finansministeriet. Enligt kommunikationsministeriet är det med hjälp av högre anslag än tidigare år möjligt att fortsätta investeringar i bryggor som är viktiga för trafikens funktionsduglighet och serviceanvändarnas säkerhet.

Med den motiveringen ville alltså kommunikationsministeriet höja anslaget för förbindelsetrafiken nästa år med närmare 1,12 miljoner euro till 13,8 miljoner. Finansministeriet har emellertid strukit höjningen och föreslår samma nivå som i år, alltså 12,683 miljoner euro. Nämnas kan att 2 miljoner extra föreslogs i det här årets första tilläggsbudget.

På finansministeriets eget moment i det här årets första tilläggsbudget finns det 23 miljoner euro för accisåterbäringar. Det handlar om de krispengar i form av återbäringar som regeringen redan kom överens om i budgetmanglingen i fjol.

Det är en engångsutbetalning och därför finns inte pengarna med i nästa års budgetförslag. Det är i alla fall möjligt att en motsvarande lösning dyker upp i anslutning till jordbrukets krispaket som ska vara klart inför budgetmanglingen om knappa två veckor.

Finns ännu pengar för Ta hand om bonden

Projektet Ta hand om bonden får inte nya anslag nästa år enligt såväl social- och hälsovårdsministeriets som finansministeriets budgetförslag. I social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande förra veckan hette det att finansieringen på 1 miljon euro för det projekt som stöder lantbruksföretagare så att de orkar med sitt arbete upphör.

De anslag som betalats ut hittills torde emellertid räcka ännu för att verksamheten kan fortsätta 2019. I anslutning till budgeten 2017 beviljade en miljon euro samt ännu en i en tilläggsbudget. Dessutom beviljades 1 miljon euro i årets budget. De här pengarna får användas även in på nästa år.

Översikt över Landsbygdsbudgeten 2019, ministeriernas förslag (miljoner euro) finns här som pdf