Snabb hjälp utlovas för bönderna i Bayern

Delstatsregeringen i sydtyska Bayern ger grönt ljus för snabba och obyråkratiska stödåtgärder till djurgårdar som har ont om foder på grund av torkan. Regeringen reserverar mellan 15 och 20 miljoner euro för ändamålet.

De tyska delstaterna har möjlighet att hjälpa sina jordbrukare ur den egna budgeten, oberoende av förbundsregeringen i Berlin. Bayerns delstatsregering beslöt senaste vecka om stöd för att kompensera merkostnader för foder.

Det nya stödet gäller retroaktivt från den första augusti. Den maximala kompensationen är 50.000 euro per gård och gäller generellt för gårdar i regioner där mer än 30 procent av fodergrödorna har skadats.

Dessutom tillåts odling av mellangrödor på ekologiska fokusområden. Grödorna får besås genast utan väntan på tillstånd från de statliga myndigheterna. Bayern släppte redan för en vecka sedan alla trädor fria för foderproduktion.

Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber föreslår dessutom en foderbörs för att underlätta utbytet av foder i Bayern. Det förutsätter ett gemensamt nätverk för jordbruket. På den punkten måste vi ännu jobba, medger hon.

Kaniber meddelade redan förra veckan att Bayerns regering planerar kompensationer för skördeskador i spannmål. Beslutet måste ändå vänta, då förbundsregeringen i Berlin inte har enats om ett statligt program.

Förbundsregeringen tvekar om stödlinjen

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner vill ännu vänta på skörderapporter som börjar droppa in i slutet av augusti. Först därefter kan statliga kompensationer bli aktuella. Spannmålsprisernas utveckling måste också beaktas i kalkylerna.

Klöckner medger att läget är allvarligt. Hon drar paralleller till den heta och extremt torra sommaren 2003, då temperaturer över 40-gradersstrecket noterades i de södra delarna av landet. En fjärdedel av den tyska skörden gick förlorad.

Den tyska producentorganisationen DBV har begärt en miljard euro av den tyska staten som krishjälp. Kravet har i en del medier kritiserats som överdrivet men en bred majoritet av tyskarna ställer sig enligt opinionsundersökningar positiva till kompensationer.

Dröjsmålen från statens sida får kritik i Bayern. Förbundsregeringen och EU kan inte bestämma sig. Under tiden visar Bayern visar gott exempel med snabb hjälp i den akuta nödsituationen, säger Bayerns statsminister Markus Söder.

Kritikerna betraktar åtgärderna som valfläsk. Snart är det lantdagsval i Bayern och det ledande regeringspartiet CSU kämpar med fallande popularitetssiffror. Markus Söder och hans regering behöver därför varje röst.