Efter att ha jobbat halva livet som chef för Ålands landskapsregerings jordbruksbyrå byter Sölve Högman, 52, både fokus och bransch. Från årsskiftet börjar han arbeta vid Ålands vatten Ab för att under våren då nuvarande direktören Christian Nordas går i pension bli verkställande direktör för Ålands vatten Ab, som förser ca 75 procent av ålänningarna med hushållsvatten.
– Det ska bli roligt att pröva på något nytt och jag hoppas också kunna dra nytta av erfarenheterna från min nuvarande tjänst för arbetet vid vattenbolaget. När det gäller vattenkvalitetsfrågor har jag förhoppningsvis en del att bidra med, kommenterar han.
Särskilt de senaste fem åren har jordbruksbyrån med sina investeringsstöd prioriterat bevattning för att säkra växtodlingens volymer. Också frågor om minskad urlakning av näringsämnen från jordbruksmarker har legat högt på byråns dagordning.
Och nu blir hans uppgift att försöka trygga vattenkvaliteten i Ålands vattens två största råvattentäkter Långsjön och Markusbölefjärden, som är omringade odlingsmarker.
– Att producera dricksvatten av bra kvalitet är otroligt viktigt för hela samhället. Därför är det här ett väldigt intressant och viktigt arbete vilket jag tror att också markägarna tycker. Det handlar om ha ett bra förhållande med markägarna vilket är en linje som Ålands vatten redan är inne på, säger Sölve.
Han uppfattar Ålands vatten som ett välskött bolag med kompetenta medarbetare som det skall bli inspirerande att samarbeta med.
Började redan 1997
Sölve Högman startade sin karriär vid landskapsregeringens jordbruksbyrå genom att skriva slutarbetet för sina studier till agronom om generella utvecklingsmöjligheter inom de olika produktionsinriktningarna inom jordbruket i slutet av 90-talet.
Slutarbetet ledde vidare till en tjänst som utvecklingsplanerare för att sedan ta över som byråchef 1999 efter att Henry Lindström blivit direktör vid Ålands producentförbund och hans vikarie Leif Franzell inlett forskarstudier vid Sveriges lantbruksuniversitet.
– Och på den vägen blev det, konstaterar Sölve.
Jobbet som jordbruksbyråns chef visade sig så intensivt och arbetskrävande att han aldrig hann slutföra sina studier och skaffa sig den formella behörighet som chefstjänsten förutsatte.
Därför var han under många år ”bara” tf landskapsagronom, tills landskapsregeringen för några år sedan slog fast att hans långa erfarenhet kunde räknas tillgodo så att han också formellt var kompetent för tjänsten.
Mycket viktigt med ”finskt” samarbete
Under 26 år och därmed i praktiken halva sitt 52-åriga liv har Sölve Högman alltså jobbat med jordbruksfrågor som en del av EU:s byråkrati.
Sannolikt är han den ålänning som kan frågan allra bäst. Hur ska den kompetensen kunna ersättas?
– Det finns många som kan mycket om EU:s jordbrukspolitik. Men det är klart att jag har fått en extra insyn genom att jobba så länge med frågorna.
Högman påpekar att samarbetet både med tjänstemän från EU-kommissionen och riksmyndigheter har löpt utan större problem under hela hans tid som landskapsagronom.
– Ett fungerande samarbete med riksmyndigheterna är ytterst viktigt eftersom Åland och Finland har delad behörighet när det gäller stödpolitiken och andra jordbruksfrågor samt för att Åland är så litet och ändå har en egen förvaltning. Framför allt behövs samarbetet nu när det åländska jordbruksprogrammet blivit en del av Finlands CAP-plan.
Travkusk och tränare
Sölve Högman är uppvuxen i Jomala Vestansunda en dryg mil från Mariehamn med nära kontakt till aktivt lantbruk under uppväxten.
Travsport är ett av hans stora fritidsintressen och han deläger den ettåriga travhästen Pomperiposse som är under uppträning och stoet Clotted Cream som väntar föl efter stjärnhästen Calgary Games.
Sölve tränar hästarna själv och har vunnit ett 40-tal travlopp som kusk.
Som en del av det nya jobbet som chef för Ålands vatten kommer den förra landskapsagronomen säkert att i olika sammanhang träffa på både häst- och andra djurägare samt även växtodlare av alla möjliga slag.
Han känner redan många aktiva jordbrukare och förväntar sig inga samarbetssvårigheter trots den turbulens som uppstått inom jordbrukarkåren efter landskapsregeringens krisstöd till mjölkproduktionen för att trygga det lokala Ålandsmejeriet.
ÅPF välkomnar nya vattenchefen
Ålands producentförbunds vd Sue Holmström ser positivt på Sölve Högman som ny direktör för Ålands vatten.
– Jätteroligt för hans del att han efter lång tid på landskapsregeringen nu får pröva något nytt, tycker hon.
Sue Holmström var tidigare anställd på jordbruksbyrån och har alltså personlig erfarenhet av Högman som chef.
Hon ser inga problem med att Högman både som landskapsagronom och ny vattendirektör i vissa frågor har en annan syn än ÅPF.
– Vi vet ju att man i sakfrågor kan ha olika åsikter beroende på vilken roll man har. Men på Åland förhandlar vi i stället för att se varandra som motståndare eller fiender, kommenterar Sue.