Dsc 0260
Uppgifterna om spannmålsskördens kvalitet år 2022 är i detta stadium ännu preliminära. ARKIVFOTO
Jordbruk

Spannmålskvaliteten
ser lovande ut

Spannmålen är god till sin kvalitet. Hektolitervikterna är höga och skördenivåerna steg i jämförelse med året innan, uppger Livsmedelsverket.

Uppgifterna om spannmålsskördens kvalitet år 2022 är i detta stadium ännu preliminära. Genomsnittsuppgifterna bygger på cirka 400 analyserade prov.

Uppgifterna om kvaliteten preciseras under de kommande veckorna när fler prov kommer in.

Brödsädens kvalitet god

Häften av vårveteproven som hittills analyserats har en proteinhalt på minst 12,5 procent, ett falltal på minst 180 sekunder och en hektolitervikt på minst 78 kilo. Om proteinhalten av kvalitetsmålen sänks till 11,5 procent, uppfyller hela 75 procent av vårveteproven kriterierna.

Vårvetets genomsnittliga hektolitervikt är 82,7 kilo och höstvetets 81,5 kilo. Förra gången som vårvetets genomsnittliga hektolitervikt översteg 82 kilo var år 2006. Falltalen är också höga, hos 96 procent av de analyserade veteproven är falltalet över 220.

Höstvetets genomsnittliga proteinhalt är 11,3 procent och vårvetets 12,6 procent. Vetets proteinhalt sjönk i jämförelse med året innan.

I de analyserade vårveteproven har (deoxynivalenol)-mykotoxinhalten med snabbmetoden mätt legat under det gränsvärde (1.250 mikrogram/kilo) som i EU-lagstiftningen fastställts för livsmedelsvete.

Rågens genomsnittliga falltal är 212 sekunder och hektolitervikten 77,0 kilo.

Havreskörden var god

Havrens genomsnittliga hektolitervikt 55,4 kilo är cirka två kilo högre än fjolårets ytterst låga hektolitervikt. Hektolitervikten motsvarar nu långtidsmedelvärdet.

För havrens del var också storleken på kärnorna bättre än år 2021. Mängden små kärnor är i de analyserade proven i genomsnitt 6,1 procent. Hos havren är skördeprognosens median för de analyserade proven 4.000 kilo per hektar, då motsvarande prognos året innan var 2.500 kilo per hektar.

I de analyserade proven har DON-mykotoxinhalterna legat under det gränsvärde (1.750 mikrogram/kilo) som i EU-lagstiftningen fastställts för livsmedelshavre. I DON-halterna har ändå konstaterats en liten ökning allt eftersom tröskningarna framskridit.

Fler prov från olika områden och senare tröskningar krävs för att en noggrannare bild av läget ska kunna bildas.

Kornets proteinhalt låg

Cirka 75 procent av de analyserade proven av foderkorn har en hektolitervikt på minst 64 kilo. Den genomsnittliga hektolitervikten är 65,6 kilo. Även hos kornet verkar hektolitervikten i detta stadium ha stigit med över två kilo från året 2021 och hektolitervikten är cirka ett kilo högre än långtidsmedelvärdet.

Hos foderkornet är den genomsnittliga proteinhalten 11,9 procent och stärkelseprocenten 59,7 procent. Hos kornet är storleken på kärnorna större än år 2021.

Hos maltkornet är den genomsnittliga proteinhalten lägre och storleken på kärnorna utgående från sorteringen större än år 2021. I detta stadium är den genomsnittliga proteinhalten i de analyserade proven 11,2 procent och sorteringsgraden 93,2 procent.

Maltkornets kvalitet verkar i detta stadium god, men hittills har endast få prov avsedda för maltbruk analyserats.

Kvalitets- och säkerhetsuppföljningen är en sampelundersökning, där en begäran om provtagning i juli sändes till cirka 1.500 odlare som i ansökan om stöd angett åkerskiften för spannmål, bondböna, ärter eller oljeväxter. I samplet är hela Finland och gårdar av olika storlek representerade.