Spannmalslager
Det sammanlagda lagersaldot för spannmål minskade enligt beräkningarna med nästan 400 miljoner kilo mellan juni 2021 och juni 2022. ARKIVFOTO
Jordbruk

Spannmålslagren
minskade i Finland

Den knappa spannmålsskörden 2021 ledde till att gårdarna hushållade mer noga med spannmålsfoder. Särskilt knappt fanns det av korn, och bristen avspeglades också mest i gårdarnas vardag. Samtidigt har användningen av spannmål för livsmedel ökat, visar Naturresursinstitutets statistik över spannmålsbalansen och användningen av skörden på gårdarna.

År 2021 var spannmålsskörden 2,6 miljarder kilo, det vill säga en fjärdedel mindre än tioårsgenomsnittet. Korn, som är den vanligaste spannmålsgrödan i Finland, gav en skörd som med en minskning med cirka en halv miljard kilo var en tredjedel mindre än medelskörden.

Den bärgade skörden överskred knappt en miljard kilo. Största delen av skörden användes som djurfoder på gårdarna.

På grund av den knappa skörden hushållade gårdarna noga med sitt spannmålsfoder, vilket ledde till att spannmålslagren minskade. Därtill importerades cirka 115 miljoner kilo korn. I allmänhet har utrikeshandeln med korn gått i motsatt riktning eftersom skörden under normala åren överstiger behovet i Finland.

Mer spannmål används för livsmedel

I årtionden har kvarnarna i Finland malt strax över 400 miljoner kilo spannmål för användning i livsmedel varje år. Under de senaste par åren har förbrukningen ökat och skördeåret 2021-2022 översteg den 470 miljoner kilo.

Trendsättaren var havre, som skördeåret 2016-2017 passerade råg i fråga om användningen för livsmedel. Av havreskörden 2021 gick över 150 miljoner kilo till kvarnindustrin.

Däremot har rågkonsumtionen sakta minskat, till cirka 80 miljoner kilo senaste skördesäsong. Livsmedelsanvändningen är ändå störst för vete, med en förbrukning på inemot 230 miljoner kilo senaste skördeår.

Finländsk havre har vunnit en plats i världen, och av havreskörden på nästan 800 miljoner kilo 2021 exporterades över 300 miljoner kilo. Det var en relativt normal mängd. De största exportsiffrorna för havre har registrerats för skörden 2019, över 430 miljoner kilo.

Spannmålslagren minskade till ett minimum

Statistiken används för att följa spannmålslager både på gårdarna och inom industrin och handeln. Det sammanlagda lagersaldot för spannmål minskade enligt beräkningarna med nästan 400 miljoner kilo mellan juni 2021 och juni 2022.

Till följd av den knappa skörden 2021 krympte gårdarnas spannmålslager till ett minimum före den nya skörden.

Enligt beräkningarna minskade lagren av både korn och havre med omkring 150 miljoner kilo jämfört med året innan.

Också spannmålsindustrin hade de minsta lagren på över tio år.

Naturresursinstitutet publicerar 23 september en skördeprognos utifrån skördeutsikterna den 19 september.

Spannmalsbalans 2022 Sv 03
Spannmålsbalansen. GRAFIK: Naturresursinstitutet