Jordbruk

Spotlight Plus och Axial
fick inte fortsatt tillstånd

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes förnyar inte tillstånden för växtskyddsmedlen Spotlight Plus och Axial 50 EC.

Spotlight Plus är ett växtskyddsmedel som använts för bekämpning av bredbladiga ogräs samt blastdödning i potatisodlingar. Tukes beslöt med datumet 22.8.2022 att inte bevilja fortsatt tillstånd för preparatet.

Då beviljades också en övergångsperiod för användningen, men tillståndsbeslutet har överklagats, vilket gör att växtskyddsmedlet för tillfället inte får användas. Besväret behandlas som bäst i Helsingfors förvaltningsdomstol.

Orsaken till att Spotlight Plus inte fick förnyat tillstånd är risken för kontaminering av grundvatten. Riskerna kunde inte fås ner på en tillräckligt låg nivå till exempel genom användningen av grundvattenbegränsningar.

Axial 50 EC används för bekämpning av flyghavre och andra gräsogräs i korn-, vete-, råg- och rågveteodlingar. Tukes beslöt den 30.1.2023 att inte bevilja fortsatt tillstånd för växtskyddsmedlet.

Tukes beslöt samtidigt om en övergångsperiod för användning och försäljning av Axial 50 EC. Enligt beslutet får preparatet säljas fram till 31.7.2023 och användas fram till 31.1.2024. Beslutet har ännu inte vunnit laga kraft och övergångstiderna träder i kraft först då besvärstiden gått ut. Det tidigare tillståndet är i kraft till 28.2.2023.

Risk för kontaminering av grundvatten är också orsaken till att Axial 50 EC inte fick förnyat tillstånd.