20220825 115549
ProAgria ÖSL blir först med att erbjuda agrart präglad fastighetsförmedling på svenska. Från vänster auktoriserade fastighetsmäklaren och ekonomirådgivaren William Berts, vd Meira-Pia Lohiluoma och styrelsemedlemmen Per-Erik Englund.
Jordbruk

Startskott för ProAgrias
svenska fastighetsförmedling

ProAgria ÖSL satsar på att erbjuda fastighetsförmedlingsservice på svenska med ekonomirådgivaren William Berts som auktoriserad fastighetsmäklare. Det österbottniska lantbrukssällskapet är delägare i det landsomfattande bolaget ProAgria fastighetsförmedling.

För cirka ett år sedan beslöt de nationella ProAgria-sällskapen bilda det gemensamma bolaget ProAgria fastighetsförmedling.

ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap, som är en av ett tiotal delägare i bolaget, ser allmänt optimistiskt och tillsiktsfullt på den nya satsningen.

– Fastighetsförmedlingsbolaget sysslar med försäljning och köp av allt från åkermark till hela jordbruksfastigheter. Det här är samtidigt något som har efterfrågats av våra kunder länge, säger Meira-Pia Lohiluoma, vd på ProAgria ÖSL.

– Som opartisk rådgivarorganisation erbjuder vi olika värderingsarbeten och analyser av gårdsverksamheter till vardags. Nu kan vi komplettera vårt vanliga utbud – rådgivning, bolagiseringar och strategiplaner – med den nya servicen. Vi satsar på att upprätthålla formell kompetens och expertkunnande inom den egna personalen. Vi går in för att erbjuda fastighetsförmedlingstjänster av hög kvalitet och på svenska, säger Lohiluoma.

– Egentligen är den här förmedlingsservicen något som borde ha tagits i bruk för länge sedan, kommenterar i sin tur Per-Erik Englund, vice ordförande i ProAgria ÖSL-styrelsen.

Avspark för servicen på svenska

På finskt håll inom ProAgria fastighetsförmedling har den konkreta verksamheten redan varit i gång i cirka ett halvår.

Nu börjar det hända mera även på finlandssvenskt håll. Samma dag som LF-intervjun äger rum, den 25 augusti, har ProAgria fastighetsförmedling öppnat sin svenskspråkiga hemsida.

William Berts, till vardags ekonomirådgivare, har rollen som auktoriserad fastighetsmäklare på ProAgria ÖSL i fortsättningen. För ändamålet har han gått en fastighetsmäklarkurs i Tammerfors (AFM-kurs) i vintras och därefter avlagt examen via Österbottens handelskammare.

– Examensproven är väldigt krävande och förutsätter en hel del juridiskt kunnande. I genomsnitt brukar endast cirka 35 procent av aspiranterna få godkänt, säger Berts som i höst siktar på att bygga på genom att gå en värderingskurs i Seinäjoki.

Hittills har William Berts endast ägnat ett par timmar i veckan åt fastighetsmäklaruppdraget. Men han räknar med att arbetsmängden kommer att öka framöver.

– Det första utlagda objektet i Österbotten återfinns i Kronoby. Sammanlagt finns det ett tiotal tillgängliga försäljningsobjekt i hela landet för närvarande.

– Den här typen av försäljning innebär ofta väldigt utdragna processer tidsmässigt. Vanligtvis funderar och diskuterar intressenter länge innan någonting konkret händer, tillägger Berts.

I första hand fastighetsförmedling

I första hand är ProAgria fastighetsförmedling inte inriktad på att koordinera arrende- och uthyrningsaffärer.

– För närvarande är det enda undantaget på objektlistan en bärgård i östra Finland. Det är möjligt att arrendera den anläggningen, säger Meira-Pia Lohiluoma.

ProAgria ÖSL går härnäst in för att lansera den nya fastighetsförmedlingsservicen med målsättningen att profilera och etablera alternativet på lång sikt.

– Marknadsföringen av försäljningsobjekten kommer i hög grad att ske via jordbrukstidningarna Landsbygdens Folk och Maaseudun Tulevaisuus samt olika lokaltidningar, säger Lohiluoma.