Världsmarknadspriserna på livsmedel steg i januari med 1,8 procent, meddelar FN:s livsmedelsorganisation FAO. Mest steg mjölkpriset men de internationella socker- och växtoljenoteringarna har också utvecklats i positiv riktning.
Efter tre månader med relativt stabila världsmarknadspriser steg FAO-indexet under årets första månad med 1,8 procent. Trots detta stannade prisindexet fortfarande 2,2 procent under nivån för januari 2018.
En avgörande orsak till den positiva trenden är mjölkpriset, som har stigit med 7,2 procent jämfört med föregående månad. I januari steg priset på samtliga mejeriprodukter i indexet. Snabbast steg noteringen för skummjölkspulver, med hela 16,5 procent.
Enligt FAO-experterna har det begränsade utbudet av exportvara i Europa skyndat på prisutvecklingen. Samtidigt är den europeiska efterfrågan relativt stark. Exporten från Oceanien stannar säsongbetonat på en låg nivå de närmaste månaderna.
Den långsiktiga prisnivån har däremot inte förändrats i någon högre grad. Mjölkpriset steg i januari för första gången efter en sjumånadersperiod med sjunkande priser. Trots rycket i januari, steg prisnivån mycket knappt över fjolårsnivån i januari 2018.
Brisfällig statistik efter ”shutdown”
Prisindexet för spannmål steg marginellt i januari. På längre sikt är prisutvecklingen ändå relativt positiv. Det senaste året har de internationella spannmålspriserna stigit med 7,3 procent. Det beror på en relativt knapp global försörjning.
Med undantag för ris har priset på alla viktiga spannmålsslag förblivit relativt fasta. Den globala produktionen avtog under fjolåret medan utbudet av exportvara blev knappare. Den globala efterfrågan har samtidigt ökat.
Januari var en relativt lugn månad på spannmålsmarknaderna, vilket åtminstone delvis berodde på USA-administrationens ”shutdown”, som stoppade utgivningen av flera viktiga marknadsrapporter.
Trots detta fortsatte noteringarna på spannmål att stiga under den aktuella månaden. Mest steg priset på majs, som en reaktion på ovanligt miserabla väderförhållanden i viktiga produktionsområden i Sydamerika.
De internationella köttnoteringarna förblev praktiskt taget oförändrade under januari månad. På grund av shutdown var USA-statistiken ofullständig, varvid FAO-statistikerna måste utgå från stabila USA-priser.
Sammantaget räknar FAO med oförändrade internationella noteringar på nöt-, gris- och fågelkött. Priset på lammkött har däremot sjunkit med 8,4 procent den senaste månaden på grund av ett stort exportubud från Oceanien.
Sockerpriset började stiga
Sockerpriset steg i januari med 1,3 procent. Enligt statistikerna beror uppgången i huvudsak på att den brasilianska valutan har stigit i värde jämfört med US-dollarn. Därmed blir sockret dyrare och samtidigt begränsas tillgången på brasilianskt socker.
De brasilianska sockerkoncernerna har övergått till att producera större mängder etanol för den lokala marknaden. De internationella prisnoteringarna på socker har dessutom pressats uppåt av stigande råoljepriser i januari.
Priserna på växtoljor har börjat stiga igen. I januari steg indexet för den andra månaden i följd, denna gång med 4,3 procent. Orsaken är att produktionen säsongbetonat har dragits ned i de viktigaste produktionsländerna och en växande global efterfrågan.