Host14 Dec23 Ct
Kjell-Göran Paxal hör till dem som tycker SLC kunde ha gjort mer för att påverka tidtabellen för stöden. Det borde ha hänt mer, anser han.
Jordbruk SLC

Stöd och kvinnor på
agendan på ÖSP:s höstmöte

Fler kvinnor i beslutsfattandet. Det var något som efterlystes på ÖSP:s höstmöte i måndags. Det blev också diskussioner om den sena tidtabellen för stödutbetalningarna. Jag är inte övertygad om att en demonstration hade hjälpt, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Ända sedan Livsmedelsverket i våras berättade om den sena tidtabellen för stödutbetalningarna, har kritiken från ÖSP varit hård. Att frågan skulle komma upp på ÖSP:s höstmöte i måndags var därmed ingen överraskning.

– Våra medlemmar har krävt hårdare krafttag mot Livsmedelsverket och vi har förmedlat det vidare till SLC och önskat tuffare åtgärder. Vi upplever att diskussioner och förhandlingar inte har lett till önskat resultat utan Livsmedelsverkets betalningsenhet lever fortsättningsvis i en skyddad verksamhet, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

Något som ÖSP planerade att genomföra i somras var en demonstration mot Livsmedelsverket. Men på grund av det var riksdagsval i våras följt av två månader långa regeringsförhandlingar, fick man inte med sig MTK:s föreningar i grannlandskapen. Inte heller SLC stödde aktivt idén om en demonstration.

– ÖSP yrkade på demonstrationer som är en hård åtgärd utåt. Men SLC var inte övertygat om att det hade varit en god lösning i det skedet, säger SLC:s ordförande Mats Nylund, som var på plats i Vörå och fick besvara en del av den riktade kritiken.

Host5 Dec23 Ct
SLC:s ordförande Mats Nylund (närmast) fick svara på en del kritik mot bevakningen av Livsmedelsverkets sena tidtabell för stödutbetalningarna på ÖSP:s höstmöte. Inom ÖSP hade många velat se en hårdare linje.

Svårt påverka myndigheter

Enligt Nylund var en av anledningarna att det är svårt att påverka just myndigheter genom demonstrationer.

– Vi har gjort lyckade demonstrationer förr då vi riktat den mot exempelvis marknadsaktörer eller politiska aktörer. Det är däremot mycket svårt att påverka myndigheter, menar han.

Nylund poängterar att SLC tillsammans med MTK ställt krav på Jord- och skogsbruksministeriet, ansvariga ministern och förhandlat aktivt när tidtabellen för stöden blev känd.

– Men samtidigt visste vi att den förra ministern kommer att bytas ut efter riksdagsvalet och därefter blev det regeringsförhandlingar i två månader. SLC och MTK ansåg då att tidpunkten för demonstrationer inte var rätt, säger han.

Och fortsätter:

– På vår första audiens med den nuvarande jord- och skogsbruksministern Sari Essayah lyfte vi den frågan och vi har flera gånger haft upp den.

Kjell-Göran Paxal upplever också att SLC och MTK borde ha legat på hårdare.

– Sena stödutbetalningar har drabbat många gårdar hårt nu med tanke på de höga räntorna och kostnaderna. Det borde ha hänt mer, säger han.

Nylund har naturligtvis förståelse för att läget har varit besvärligt för många.

– Många har haft det tufft och det vet vi alla och ingen är nöjd med slutresultatet. Men från SLC:s sida upplever vi att har vi gjort det vi kunnat.

Host11 Dec23 Ct
Många naturbeten kommer enligt nya tolkningar inte att godkännas. Cirka 80 procent av Pauliina Holmqvists betesmarker kommer inte att godkännas framöver. Något hon tänker överklaga.

Tror förändringar kan ske

Nu kvarstår frågan vad som kan göras för att Livsmedelsverket blir mer lyhört. Paxal upplever det som att ingen politiker på riksnivå vill ta itu med frågan. Nylund är övertygad om att det på sikt går att åstadkomma förändringar.

– När Livsmedelsverket bildades 2018 förväntade vi oss att byråkratin skulle bli smidigare. Men nu är den som den är och vi måste spela med de kort vi har. Enligt mina erfarenheter når man längst genom diskussioner och förhandlingar och försöka nå samförstånd, säger han.

Henrik Holm upplever att Livsmedelsverket behandlar jordbrukarna respektlöst. I likhet med tidigare anser han att det fortsättningsvis krävs krafttag.

– Vi måste göra något och inte bli för bekväma. Det krävs ett hårt tryck mot politiker och tjänstemän för att något ska börja hända. Vi kan inte acceptera nuvarande situation och det finns mycket att göra ännu, säger han.

Det är också något som Långgård efterlyser.

– Jag är orolig för att Livsmedelsverket börjar känna sig trygg i att behandla oss så här. Också i Sverige har en CAP-reform genomförts och där har en del stöd tidigarelagts. Om vi inte gör något kanske vi måste leva med det här framöver också.

Enligt Nylund har hittills i år 79 procent av årets stöd utbetalats. Det skedde för en vecka sedan när 840 miljoner (flera olika stöd) utbetalades. Vid samma tidpunkt i fjol hade 89 procent av stöden för 2022 utbetalats. Men vad kan han säga om betalningstidtabellen för nästa år?

– Vi diskuterar som bäst de stora linjerna och hade nyligen möte med Livsmedelsverkets nya chef och betalningschef. Några löften om tidigareläggning har vi inte fått, men Livsmedelsverket uttalade beredskap att diskutera hur det juridiskt och tekniskt skulle vara möjligt att tidigarelägga de viktiga stöden. Det här arbetet pågår och kommer att följas upp tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet, berättar han.

Host16 Dec23 Ct
Ann-Charlott Kjerp lyfte frågan om den låga andelen kvinnor inom de beslutande organen inom ÖSP. Hon fick medhåll av Conny Englund och alla som deltog i ÖSP:s höstmöte. Fler kvinnor och unga behövs inom producentorganisationen.

Bara två kvinnliga ledamöter

En fråga som ständigt är aktuell och dryftas är att det är få kvinnor i de beslutande organen inom ÖSP. Ann-Charlott Kjerp, med ett mångårigt förflutet inom mjölksektorn, lyfte frågan i måndags.

– När jag läser listan över ÖSP:s fullmäktige finns det bara två kvinnor som är ordinarie. Flera ersättare är kvinnor, men jag tycker det är för få som är aktiva inom förbundet, säger Kjerp.

Hon fick medhåll av Långgård:

– Jag håller fullständigt med. Bara det är möjligt skulle det vara mycket viktigt att öka den kvinnliga andelen förtroendevalda.

Nylund lyfte fram SLC:s ungdomsutbildning inom vilken hundratals unga producenter har deltagit under senare år. För att få med fler unga – och även fler kvinnor – måste de beredas plats i de beslutande organen, menar han.

– Är man inte beredd på att gå vidare till tyngre uppdrag kan det vara skäl att lämna sin position så att andra kan träda till. Här är också lokalavdelningarnas aktivitet och valutskottets plats central. Tiden sköter nog om att vi alla byts ut på sikt, men vi kan arbeta aktivare med att få med fler unga och kvinnor, säger han.

Conny Englund, ordförande för valutskottet, föreslog att alla lokalavdelningar ska se över sina kassakonton och utreda om det finns möjlighet att ordna aktiviteter under kommande år när ÖSP firar 90 år.

– Jag föreslår att lokalavdelningarna ordnar fester och bjuder med sina äkta hälfter. I samband med festen kan vi marknadsföra verksamheten och lyfta upp att vi gärna vill ha med mer kvinnor för att motverka den starka överrepresentationen av män. Vi måste alla arbeta tillsammans för det här, säger han.

Host7 Dec23 Ct
ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog förde fram vikten av stamvårdande jakt på stora rovdjur blir möjlig. Det är nu upp till Finlands riksdag, sa han.
Läs också:
Långgård: Det behövs mer åtgärder för investeringar i jordbruket
En höjning av mervärdeskatten på livsmedel inte att föredra
Omval över hela linjen i ÖSP