Jordbruk

Stödvillkoren för dill och persilja skärps

Villkoren för nationellt stöd för odling av dill och persilja i växthus samt för det nationella lagringsstödet för trädgårdsväxter ändras från och med följande odlingssäsong 2019.

För över sju månader lång odling av dill och persilja i växthus kommer sådd direkt i marken i växthuset inte längre att ge rätt till stöd. Att odla dill och persilja i växthuset som odling i krukor eller med plantor som planteras direkt i marken samt utrymmen för plantuppdrivning ger däremot fortfarande rätt till stöd.

Direkt sådd ger rätt till stöd i kombinationsodling i det fallet att den huvudsakliga växten är någon annan stödberättigande växt än dill eller persilja.

För kortare odling på 2-7 månader av dill och persilja som sås direkt i marken, likaså andra former av odling kan man fortfarande få stöd.

Kraven på temperatur i växthus preciseras i alla fall, det vill säga att den för växten lämpliga temperaturen ska hållas under hela den odlingsperiod som ger rätt till stöd.

Genom ändringarna vill man se till att det nationella arealbaserade stödet för växthusodling går till aktiva odlare.

Nya datum i lagringsstödet

Även villkoren för lagringsstöd för trädgårdsväxter ändras. Från och med 2019 söks stödet i början av november och antalet dagar för anmälan av lagermängder ändras från tre till två. Lagermängderna meddelas i framtiden den 1 november och den 15 december.

Målet är att underlätta byråkratin genom att minska antalet anmälningar. Att datumen för anmälan infaller närmare årets slut hjälper också att rikta lagringsstödet särskilt till de odlare som driver långvarig lagring.