584E1Fba 9Efd 49Fc Aa17 18Cba50Bbfd5
Jordbruk

Stor andel oreglerade
lån inom jordbruket

Vid utgången av februari 2022 utgjorde banklånen till jordbruket sammanlagt 4,8 miljarder euro, uppger Finlands bank. Merparten av lånen 3,5 miljarder euro hade beviljats näringsidkare som hör till hushållssektorn. Utlåningen till lantbruksföretag uppgick till 1,3 miljarder euro.

Under de senaste åren har gårdsbruksenheterna minskat i antal, men samtidigt har allt fler gårdsbruksenheter bytt verksamhetsform till aktiebolag och antalet aktiebolag har ökat. Ändringarna av verksamhetsform har även återspeglats i bankstatistiken: den årliga förändringen i utlåningen till privata lantbruksföretagare var -4,2 procent i februari 2022. Det utestående beloppet har minskat sedan 2018, medan utlåningen till jordbruk i bolagsform samtidigt har ökat. I februari var ökningen 6,8 procent.

De senaste åren har problemkrediterna inom jordbruket ökat kraftigt, även om tillväxten har stannat av under det senaste året. I februari 2022 var andelen oreglerade lån framför allt bland näringsidkarna stor (6,9 %) i förhållande till den totala utlåningen. Också lantbruksföretagens oreglerade lån (4,3 %) var i förhållande till lånestocken större än inom företagssektorn i genomsnitt.

Priserna på insatsvaror inom jordbruket har stigit exceptionellt mycket på kort tid, vilket kan komma att ta sig uttryck i ytterligare problem i framtiden, påpekar Finlands bank.