Ålands näst största mjölkgård Gesterby Mjölk Ab har sökts i konkurs av Andelsbanken för Åland, men tills vidare har Ålandsmejeriets mjölkinvägning inte påverkats.
– Mjölkmängden från Haga kungsgård tyder på att Gesterbys alla kor har flyttats dit. Vi hämtar nämligen ingen mjölk längre från Gesterby, förklarar Ålands Centralandelslag ÅCA:s vd Joakim Blom.
Landsbygdens Folk har inte fått prata med Gesterby Mjölks ägare Kristoffer Lundberg, som sedan drygt tio år arrenderar Haga kungsgård av Ålands landskapsregering. Men på frågor per sms om skuldernas storlek och om Gesterby Mjölk Ab nu är ett bolag utan verksamhet och tillgångar svarar Lundberg kort: ”Har ingen kommentar”.
Haga är Ålands största mjölkgård med ca 400 mjölkande kor och för två år sedan köpte Lundberg konkurshotade Östergårds Mjölk Ab i Sund Gesterby med ca 300 mjölkande kor.
Syftet med att köpet var att bibehålla mejeriets mjölkinvägning på oförändrad nivå. Sedan dess har Lundbergs två företag – Haga kungsgård i Saltvik och Östergårds som bytte namn till Gesterby Mjölk Ab – levererat ca 60 procent av det åländska mejeriets mjölk.
När Andelsbanken som finansierat de två mjölkgårdarna i fjol på hösten varslade om betalningssvårigheter för Lundbergs företag erbjöd landskapsregeringen ÅCA ett stöd på 250.000 euro för att ta över ägandet av mjölkgården i Gesterby. Stödet godkändes av EU, men mejeriets styrelse valde nu under våren att inte utnyttja den möjligheten.
Får inte flytta över Gesterby-arrenden
En specialrevision nyligen av hur landskapsregeringen och andra involverade instanser hanterat beslutsfattandet kring kungsgården och Gesterby Mjölk Ab visade att Lundberg inte fått några speciella förmåner och att det inte heller förekommit jäv.
För ett par veckor sedan blev det däremot känt att Gesterby Mjölk ville överföra alla sina markarrenden med landskapet till Haga kungsgård och att stöden för Gesterbys djur ska betalas till Haga.
Enligt Leif Franzell som är chef för landskapets jordbruksbyrå har landskapsregeringen ännu inte behandlat frågan om att flytta över stöden. Däremot har Landskapets fastighetsverk redan sagt nej till att flytta över Gesterbys arrenden till Haga kungsgård.
– Gesterby har 33.600 euro i obetalda arrendeavgifter till Fastighetsverket. De skulderna har vi redan lämnat till inkasso, med nu ser det ju inte så bra ut med med möjligheten att få pengarna, konstaterar VD Stefan Rumander på Landskapets fastighetsverk med tanke på konkurshotet.
– Och det ser heller inte bra ut när man börjar överföra egendom mellan sina bolag, tillfogar han.
Samma mjölkmängd men enbart från Haga
ÅCA:s vd Joakim Blom berättar att Haga kungsgård för en tid sedan meddelade mejeriet att de ämnar öka mjölkmängden. I samma veva uppgav Gesterby att de skulle minska sin produktion i samma utsträckning.
– Sedan en dryg vecka kommer all mjölkvolym från Haga och volymerna är oförändrade. En konkurs för Gesterby torde således inte påverka mjölkmängden, kommenterar Blom.
Han påpekar att mejeriet i nuläget inte är involverat i händelseförloppet.
– Men ifall någon part i konkursen vill ha vår hjälp står vi så klart till förfogande, säger ÅCA-chefen.
Ålands finansminister Mats Perämaa medger att det väcker farhågor när en stor aktör och råvaruproducent som Gesterby Mjölk hotas av konkurs eftersom Ålandsmejeriet har mycket omtyckta produkter.
– Vi vill väldigt mycket värna det åländska jordbruket, säger Perämaa som talesman för landskapsregeringen – eftersom näringsministern Jesper Josefsson är gift med Kristoffer Lundbergs syster och därför jävar sig i alla frågor som berör Lundbergs affärer.
Visar mjölksektorns svaga lönsamhet
Ålands producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson säger att hon i dagsläget inte har någon kännedom om turerna kring bankens konkursansökan.
– Jag kan endast beklaga att lönsamheten fortsättningsvis är svag inom mjölksektorn. Om konkursen genomförs kommer den sannolikt att påverka vårt jordbruk i någon form, men på vilket sätt och i vilken omfattning har jag ingen vetskap om.
Av konkursansökan framgår att Gesterby/Lundberg har obetalda fordringar på sammanlagt 49.969,32 euro för två lån på totalt 1.660.000 euro.
I en betalningsuppmaning daterad onsdagen den 28 augusti krävs att pengarna betalas inom en vecka. Annars hotar banken att söka gäldenären i konkurs och den 6 september lämnade jur. kand. Stefan Jakobsson till Ålands tingsrätt Andelsbankens yrkande att Gesterby Mjölk Ab ”försätts i konkurs för att gäldenären trots uppmaning inte har betalat förfallna skuldebrevsfordringar till banken”.
Till boförvaltare föreslår banken advokat Johnny Bäck i Mariehamn.
Aktiekapitalet borta redan hösten 2023
I bankens konkursansökan konstateras att bolaget Gesterby Mjölk Ab grundades 28.04.2022 med Kristoffer Lundberg som VD och enda styrelsemedlem samt Håkan Lundberg som ersättare i styrelsen. Håkan Lundberg som är Kristoffers far har tidigare bland annat varit vd för Ålandsmejeriet/ÅCA.
I samband med stiftandet noterades att bolaget hade 100 aktier, men aktiekapitalet uppgavs till 0,00 EUR. Samtidigt konstateras att ”ingen revisor utsetts”. Banken hänvisar också till en registrering den 06.11.2023 om att ”aktiekapitalet har gått förlorat”.
På nätet kan man läsa att Gesterby Mjölk under 8 månader 2022 omsatte 1,07 miljoner euro med en rörelsevinst på 33.000 euro. För hela året 2023 var omsättningen 1,97 miljoner och förlusten 208.000 euro. Båda åren hade bolaget sju anställda.