Grobarhet
För den som ännu inte analyserat sitt utsäde börjar det vara bråttom. Grobarheten kan man lätt testa hemma men den som vill vara på den säkra sidan lämnar in ett prov för analys.
Jordbruk

Stora variationer i grobarhet – kolla utsädet innan du sår

På NSL Försök på Västankvarn gård i Ingå analyserar Ann-Sofie Lindholm spannmålsprover nästan på löpande band. Vårens grobarhetsprover ser lovande ut – men det finns variationer.

– Årets groningsprover ser helt bra ut, åtminstone i medeltal, säger Lindholm.

Hon ansvarar för spannmålsanalyseringen på NSL försök i Västankvarn. Varje år räknar hon ut ett medeltal utgående från de groningsprover hon utfört.

Årets material baserar sig på 465 laboratorietester, varav de flesta kommer från Nyland. En del prover kommer också från Tavastland och Egentliga Finland.
– Medeltalet ligger ungefär på samma nivå som i fjol. Sett ur ett tioårsperspektiv ligger årets siffra något över medeltalet.
Lindholm har ändå noterat att variationerna varit ovanligt stora just i år.

– Varje år finns det ju en del dåliga prover bland med men jag har en känsla av det i år funnits fler jättedåliga prover än vanligt, säger Lindholm.

Orsaken till att en del prover varit särskilt dåliga vågar hon inte spekulera men skador kan ha uppkommit antingen redan under växtperioden eller i samband med torkning eller lagring. Svampsjukdomar är en vanlig orsak till grobarhetsproblem.

Vetet gror bra

Skillnaderna i grobarhet mellan spannmålsslagen var rätt tydliga i Lindholms sampel.

– Vetet var absolut bäst med ett medeltal på rejält över 90 procent både för betat och obetat utsäde.

Det betade kornet låg på snäppet över 90 procent medan det obetade hade en grobarhetsprocent på just under 90 procent i medeltal. För havren var motsvarande siffra kring 85 procent för betat och just under 80 procent för obetat.

Lindholm har också utfört en del analyser på baljväxter.

– Ärterna har grott jättebra medan bondbönans grobarhet har legat kring 80 procent, säger Lindholm.

Fjolårets extremt torra sommar har satt sina spår. I det analyserade samplet har tusenkornsvikten varit låg.

– Det har funnits mycket små kärnor som inte väger mycket och det gäller alla spannmålsslag, säger Lindholm.

Hon påpekar att det ofta kan vara väldigt svårt att med blotta ögat se om fröet har bra eller dålig grobarhet.

– Om man vill undvika obehagliga överraskningar så lönar det sig nog att testa i förväg.

För den som ännu inte analyserat sitt utsäde börjar det vara bråttom. Grobarheten kan man lätt testa hemma men den som vill vara på den säkra sidan lämnar in ett prov för analys. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska groningsförsöket till en början hållas svalt i en vecka eftersom temperaturväxlingen bryter groningsvilan. På Livsmedelsverkets webbplats hittar man mer information under rubriken Undersökningar för eget utsäde.