Dover Ethan Wilkinson D Nb0 Hs8X B2 A Unsplash
Den brittiska regeringens hot om gränskontroller för EU-livsmedel väcker förstämning i EU. Handeln befarar stigande kostnader och mer byråkrati. FOTO: Unsplash/Ethan Wilkinson
Jordbruk EU

Storbritannien återinför
kontroller av EU-produkter

Mer än tre år efter den slutliga avskaffningen av brexit återinför Storbritannien fysiska kontroller av importerade animaliska och vegetariska produkter från EU. Handeln befarar stigande kostnader och mer byråkrati.

Det brittiska jordbruksministeriet har bekräftat uppgifterna. Brittiska importörer av livsmedel från EU-fastlandet måste dessutom betala en så kallad gemensam användaravgift på upp till 145 brittiska pund, eller 170 euro per transaktion för vissa EU-produkter.

Importörerna befarar förlängda leveranstider, mer byråkrati och stigande priser. Mest utsatta är företag som importerar produkter som korv, ost och yoghurt. Snittblommor beskattas också med en avgift motsvarande 170 euro per levererat parti.

Ett företag som till exempel importerar animalieprodukter till Storbritannien ska enligt planerna få en digital faktura från de berörda brittiska myndigheterna. Om systemet inte fungerar som väntat, belastas konsumenter eller återförsäljare i Storbritannien.

Kaos och byråkrati

Enligt beräkningar hos försäkringsbolaget Allianz Trade kan de nyaste brexitreglerna kosta det brittiska näringslivet upp till två miljarder pund. Företagen i leveranskedjan befarar att kostnaderna för importen stiger med tio procent under det första året.

De fysiska importkontrollerna i kölvattnet efter brexit har redan skjutits fram upprepade gånger. Den brittiska regeringen saknar infrastruktur och personal. Regeringen försöker effektivera kontrollerna men handeln klagar över ett tilltagande kaos.

Storbritannien trädde ut ur den europeiska unionen i slutet av 2020. Efter en kort övergångsfas lämnade britterna också den gemensamma EU-marknaden och tullunionen. Sedan den 1 januari 2021 står det förenade kungadömet utanför EU:s inre marknad.

Trots många försök att förbättra samordningen av handeln över Engelska kanalen haltar handeln betydligt och byråkratin fördröjer transaktioner och hanteringen av gods. Nyinförda tullar har inte gjort saken bättre.

Hamnorganisationen British Ports Association och den brittiska sjöfartskammaren efterlyser omfattande förbättringar och ett smidigare tillträde till det IT-system som regeringen lanserade i samband med brexit.

Ingen bättring inom handeln

Enligt organisationerna hotar ett regelrätt kaos vid gränserna. Informationen om varor och avräkningen för gods är undermålig. Allt detta bidrar kännbart till att höja kostnaderna, vilket starkt belastar små och medelstora företag.

En undersökning som har genomförts av det tyska konsultföretaget KPMG och den brittiska handelskammaren i Tyskland bekräftar att näringslivet på vardera sidan av Engelska kanalen visar oro över utvecklingen av handeln efter Brexit.

Efter mer än fyra år efter brexit är ingen som helst förbättring inom den bilaterala handeln i sikt. Läget har i praktiken försämrats ytterligare längs den tysk-brittiska korridoren, fastställer utredarna.

Hela 52 procent av de tyska och brittiska företagen klagar över försvagade handelsförbindelser. Den tysk-brittiska handelsvolymen krymper tydligt. Mer än vart femte företag befarar att den negativa utvecklingen fortsätter, befarar rapporten.