Taru Antikainen
– För att uppmuntra till grundande av nya organisationer försöker vi inom Tuotto hitta jordbrukare som är aktiva och intresserade av samarbete. I Finland har industrins och handelns extremt starka position förvrängt förhandlingskulturen, vilket betyder att det skulle vara ytterst viktigt att få till stånd producentorganisationer just hos oss, säger projektledare Taru Antikainen. ARKIVFOTO
Jordbruk SLC

Stort intresset för
producentorganisationer
men samarbetskulturen omogen

Sedan Tuotto-projektet drogs i gång för ett år sedan har två nya producentorganisationer grundats inom spannmålssektorn. Projektledare Taru Antikainen är nöjd, men menar att detta endast är början. Det slutgiltiga målet är att höja lönsamheten, förbättra böndernas förhandlingsposition och åstadkomma en ökad export med förädlade exportvaror.

Det har gått ett knappt år sedan Tuotto-projektet startades i november 2022. Projektet som leds av MTK och SLC åsyftar att hjälpa jordbrukare att bilda producentorganisationer och på så sätt förbättra lönsamheten.

– Ursprungligen handlade Tuotto om att stödja grundandet av producentorganisationer inom spannmålssektorn och sprida kunskap om marknader och export. Under det år som gått har två nya organisationer grundats inom spannmålssektorn, vilket förverkligade våra mål snabbare än beräknat. Vi vände oss därför till NTM-centralen med en förfrågan om att få understöda alla jordbruksprodukter, vilket vi nu gjort i ungefär en och en halv månads tid, berättar Taru Antikainen som är projektledare för Tuotto.

Olika sätt

Organisationerna Antikainen hänvisar till är ViljaTavastia och Suomen Vilja-Aitta Oy. Den förra organiserade sig på egen hand, och hade lättare att göra så eftersom det existerade ett färdigt andelslag.

I Suomen Vilja-Aittas fall grundades ett aktiebolag, och här var Tuotto-projektet med som samarbetspart från första början.

– Organisationerna är därmed strukturellt väldigt olika, och goda exempel på hur producentorganisationer kan grundas på väldigt olika sätt.

För tillfället håller man inom Tuotto-projektet på att hjälpa en producentorganisation för export av vall på fötter i Siikalatva. Intresset är stort, och om allt går väl kommer en sammanslutning att grundas som ett drygt halvår. Även andra uppslag finns på agendan.

– Ett annat projekt som är i startgroparna är en producentorganisation för honungsproducenter. Och så har vi diskuterat med A-spannmål som utrett möjligheterna att organisera sig som producentorganisation. Det finns helt klart ett växande intresse.

Bättre förhandlingsposition och förädlade exportvaror

– För att uppmuntra till grundande av nya organisationer försöker vi inom Tuotto hitta jordbrukare som är aktiva och intresserade av samarbete. I Finland har industrins och handelns extremt starka position förvrängt förhandlingskulturen, vilket betyder att det skulle vara ytterst viktigt att få till stånd producentorganisationer just hos oss.

Enligt Antikainen fungerar marknaderna i sig. Det finns en överproduktion på spannmål, och en del av denna exporteras – dock främst som bulkvara. Nu är målsättningen att åstadkomma så stora och många producentorganisationer att förhandlingspositionen i relation till handeln och industrin skulle förbättras.

– En annan målsättning är att exempelvis inom spannmålssektorn få till stånd en handfull producentorganisationer på vilka det skulle kunna byggas en branschorganisation. Denna organisation skulle sedan utveckla exporten, och tanken är att exporten skulle bestå av allt mera förädlade produkter.

Antikainen poängterar att en större och värdefullare export även förbättrar förhandlingspositionen på den inhemska marknaden.

– Om en allt större del av produktionen kan exporteras är det också lättare att komma överens då man förhandlar med handeln och industrin.

Bondekåren måste lära sig att samarbeta

Av Europas 3.500 producentorganisationer finns 11 i Finland. Därmed finns det enligt Antikainen ännu mycket att göra då finländarna har varit sena att inse nyttan av samarbete.

– Det finska lynnet är lite sådant att man tycker om att klara sig på egen hand och vet bättre än alla andra. Samarbete ses som besvärligt. I vissa fall finns det till och med idéer om att grannen inte får klara sig bättre än en själv.

Enligt Antikainen kan inaktiviteten i Finland också härledas till informationsbrist. Då projektet inleddes stod det klart att många bönder inte visste vad en producentorganisation är, medan andra menade att de redan tillhörde en med hänvisning till intresseorganisationer som SLC och MTK.

Dubbeltydigheten i termen ”producentorganisation” gör förvirringen ännu större på den svenskspråkiga sidan.

– En stor del av vår tid har de facto gått åt till att förklara vad en producentorganisation är, och vi försöker hela tiden nå ut med information för att göra bilden klarare, berättar Antikainen.

För att underlätta kunskapsspridningen finns det på Tuotto-projektets webbplats olika resurser som utbildningsmaterial, handböcker, och modellstadgar. Projektet har också deltagit i och ordnat olika evenemang, samarbeten och möten, men Antikainen understryker att det är producenterna själva som måste ta det första steget på vägen mot nya producentorganisationer.

Här är hennes budskap till intresserade bönder klart:

– Det lönar sig alltid att utreda hur många i trakten och bekantskapskretsen som kunde vara intresserade av att inleda ett samarbete. Men vi finns också starkt med som stöd under processens gång. Det går alltid att ringa och prata, också på svenska!