Strukturkalkning 1
Lastat och klart. Den brända kalken är aningen utmanande att hantera, men efter lastning sprids den av entreprenör Thomas Lindqvist från Ingå.
Jordbruk

Strukturkalkningsförsök
etableras på Västankvarn

Tillsammans med Nylands Svenska Lantbrukssällskaps försöksgård på Västankvarn i Ingå testar Nordkalk nu vilken effekt bränd och släckt kalk har på markstrukturen och avkastningen.

Försöken bearbetas in i stubbåkern och effekterna kommer att granskas under flera år fram över.

– Det är fråga om strukturkalkningsförsök där vi dels kör med strukturkalk, den färdiga produkten, men också med ren bränd kalk (kalciumoxid) och ren släckt kalk (kalciumhydroxid), det vill säga råvarorna. Om försöken med dem är framgångsrika kan vi överväga att göra förändringar till vår strukturkalksprodukt, vi vill ju att strukturkalkningen ska vara så effektiv som möjligt, det gynnar odlarna, säger Jan Drugge, försäljningschef vid Nordkalk.

Strukturkalkningen kan i framtiden få en allt viktigare roll i jordbruket. Markstrukturen är viktig, såväl ur odlings- som miljösynpunkt.

Strukturkalkning 2
Fr.v. Martin Träskman, fältmästare vid NSL, överväger tillsammans med Patrik Erlund, försöksledare vid NSL och Jan Drugge, försäljningschef vid Nordkalk hur jordbearbetningen ska utföras i samband med försöket.

Det gäller att nå alla jordpartiklar

Det handlar om ett försök med regelrätt strukturkalk, men också med råvaran till den. Utmaningen med råvarorna är givetvis att få dem att nå alla jordpartiklar.

– Blir råvaran på ytan karboniseras den och återgår till vanligt kalkstensmjöl, säger Drugge.

Noteras kan att den brända kalken är rätt så krävande att hantera, eftersom den blir aggressiv då den reagerar med vatten.

Vid försöket bearbetar man nu efter spridning in kalken två gånger med en Väderstad Swift kultivator till cirka 15 centimeters djup. Försöket är alltså flerårigt och man kommer att testa olika växtföljder och odlingsgrödor här under de kommande åren.

Patrik Erlund är försöksledare vid NSL:s försöksgård.

– Utöver de här försöken med strukturkalkning som vi just nu etablerar så har vi också långliggande försök med traditionell surhetsmotverkande kalkning här på Västankvarn, säger han.