Ekogronsaker
Niclas Mörn som driver sin gård ekologiskt har i år för första gången också odlat rödbetor. Skörden ser bra ut tack vare bevattning, men den ekologiska löken och potatisen har ändå drabbats hårt av torkan och värmen.
Jordbruk Marknad

Sug efter ekologiska rödbetor

Växande efterfrågan också i Finland på ekologiska produkter märks även i producentledet.

I måndags tog Nicklas Mörn i Saltvik Tengsöda och hans medarbetare upp 500 kilo rödbetor som Ålands Trädgårdshall beställt efter en tidigare leverans på 1,5 ton ekologiska rödbetor. ÅTH:s vd Tord Sarling bekräftar att det finns fem, sex olika ekogrönsaker som affärskedjor och butiker nu frågar efter.

– Men det är en väldigt begränsad marknad så det gäller att odla just det som efterfrågas. Tidigare försökte vi exempelvis med ekologiska bondbönor, men de kom inte fram ordentligt på butikshyllorna, säger Sarling.

Han konstaterar att den supertorra sommaren slår hårt mot många grönsaksodlare och betecknar det som otroligt viktigt att odlarna med tanke på framtiden ser över sina bevattningsmöjligheter. Många som kunnat bevattna har nämligen klarat den torra sommaren relativt bra.

– Men torkan i kombination med den för våra breddgrader extremt höga värmen har varit en stor utmaning. På fastlandet finns det bland annat stora arealer isbergssallat som måste kasseras. Och priserna på blomkål har varit i botten, men börjar nu repa sig en aning.

Lökodlare värst drabbade

Sarling påpekar att hela Nordeuropa drabbats av sommarens värmebölja vilket lett till högre priser på holländsk lök. Under hösten och vintern hoppas ÅTH kunna dra nytta av den minskade prisskillnaden mellan holländsk och åländsk lök.

– Det skulle verkligen behövas för lökodlarna har nu haft två väldigt tuffa år. I fjol förstördes 30-40 procent av lökskörden av gråmögel och i år blir skörden betydligt mindre än normalt på grund av torkan.

Specialodlaren Jörgen Blomqvist i Hammarland Sålis bekräftar faktum.

– Det är två-tre årslöner som försvinnner för oss lök- och potatisodlare. Chipsfabriken sänkte potatispriset i fjol så marginalen är inte så stor och med årets dåliga skörd blir den ännu mindre, framhåller Blomqvist.

Bättre år för äpplen

Däremot förväntas en normal äppelskörd på Åland.

Äppelodlingarna har droppbevattning och har kunnat vattna så mycket som behövs.

– Dessutom hoppas vi på ypperlig kvalitet eftersom de många soltimmarna och värmen har gett äpplena fin färg och högre sockerhalt, säger Tord Sarling.