Marknad

Marknadsöversikt:
Svenska betor till Polen
efter brand i sockerbruk

En explosionen i en kokpanna för ett par veckor sedan satte stopp för sockerproduktionen i Örtofta i Sverige. Bruket drivs av Nordic Sugar som ingår i tyska Nordzucker-koncernen.

Ett intensivt arbete inleddes genast för att säkerställa sockerproduktionen, uppger Nordic Sugar. Olyckan skedde dock vid sämsta tänkbara tidpunkt.

– Explosionen inträffade i en kokpanna på B-stationen. Kokpannorna på B-stationen används för att framställa socker på den restsaft som återstår efter A-kokningen där vitsockret, eller det som är mer känt som strösocker, kokas. I B-stationen kristalliseras det vi tidigare tog ut som råsocker, uppger fabrikschefen Olof Dahlgren.

Nordic Sugar tvingades därefter att transportera svenska sockerbetor till Nakskov i Danmark. Nu fortsätter produktionen med transport av betor från svenska odlare till ett sockerbruk i Polen.

– Med start på måndag börjar vi köra betor från odlare till hamnen i Trelleborg för vidare transport till en av våra Polska fabriker. Fyra båtar per vecka räknar vi med kommer lasta i hamnen.