Dsc 6900
Pro-skogpriset år 2024 är en ek som nu växer i Liljendal. Mika Salmi och Toni Tuomela planterade, medan belönade Tage Fredriksson i mitten fick dels vara publik, dels styra arbetet.
Skogsbruk

Tage Fredriksson belönad
för banbrytande framsteg
inom bioenergi

Pro-skogpriset delades ut för tredje gång i måndags. Forstmästare Tage Fredriksson hade fått välja trädslag och växtplats för sitt pris: gräsmattan intill Liljendalgården där Hemträsket glittrar i närheten pryds nu av en stark och vacker ek.

Tage Fredrikssons karriär skogen till fromma är lång och omväxlande. När han blev Forstmästare i mitten av 1980-talet prövade han på olika uppgifter, bland annat som lärare i Forstinstitutet i Ekenäs. Ganska snart kom han in på området bioenergi, ett område som i trettio år kom att bli det allra viktigaste för honom i arbetslivet.

Visserligen är han nu pensionär sedan årsskiftet, men intresset för bioenergi och för att få ut mera energi ur skogen finns kvar. Han har tidigare jobbat bland annat som branschchef för Bioenergi rf, där han hade en viktig roll redan när föreningen grundades.

Tage Fredriksson var länge chefredaktör för tidningen Bioenergia. Numera skriver han regelbundet i lokaltidningen Nya Östis och har även börjat medverka i LF.

– Klart att jag kunde ha fortsatt att jobba lite längre, men jag vill också ha tid att göra allt möjligt annat. Jakt tycker jag om, i synnerhet älgjakt. Och så är jag öppen förnya förslag, säger Fredriksson.

Något eget jordbruk har Tage Fredriksson inte, men nog en äppelträdgård vid huset.

– Vi tar vara på äppelskörden, en del blir must. Det är intressant att följa med vad naturen ger, jag gillar bärplockning, blåbär är en favorit. Och så trivs jag i svampskogen.

Tage Fredriksson, född 1959, forstmästare 1985
Familj: fru Marina Falck-Fredriksson, tre utflugna döttrar
Medlem i Liljendal kommunfullmäktige 1997-2010
Skolmorfar
Hemort: Liljendal

”Liljendal har allt”

Tage Fredriksson hade i god tid valt platsen där hans pristräd skulle växa. Liljendalgården är och har alltid varit central för honom, han är född och uppvuxen i närheten. Efter några år på andra orter som Ekenäs, Helsingfors och Borgå slog sig familjen ner i Liljendal.

– Här är tryggt och bra, här har vi bott sedan 1996, då var det särskilt viktigt att det fanns en bra skola i närheten. Våra tre döttrar har gått här i Sävträsk skola. Vi har bra tillgång också till annan service.

Själva Liljendalgården är en samlande plats för byarna omkring, här ordnas ofta tillställningar och program. Liljendalrevyn är nära nog ett fenomen som är känt vida omkring.

Tage Fredriksson har inte varit med alla gånger sedan starten 1978, men nog ofta, som i årets succé Blåddrån. Drygt 2.600 person såg föreställningen, osannolikt många med tanke på att gamla Liljendal hade 1.500 invånare och hela Lovisa har knappt 15.000.

Lurens sommarteater har honom ofta i sitt skådespelargarde. Han är med i den välrenommerade kören Runebergskören Borgå Sångarbröder. Kören hade ett festligt år 2023 med 100-årsjubileum. Då klädde sig herrarna i smoking med röd gördel och fluga ovanligt ofta. Jubileumskonserten fyllde Konstfabriken i Borgå och julkonserten Borgå domkyrka.

Det blir en hel del artisteri på scen, man kan undra varför?

– Det är ju så helt annorlunda, jämfört med mitt arbetsliv, en bra konstrast som passar mig. Och naturligtvis samvaron och samarbetet.  Alla är viktiga i en scenproduktion.

Prisceremonin i solen vid Liljendalgården var glad och avslappnad. Mika Salmi, Skogscentralens chef för näringstjänster i Nyland hanterade spaden och berättade om Tage Fredrikssons insatser för ökad tillgång på bioenergi. Skogsrådets ordförande Toni Tuomala vattnade och konstaterade att kolneutralitetsmålen och avvecklingen av användningen av fossil energi har ökat användningen av träbaserad bioenergi i Nyland under de senaste åren. Festföremålet Tage Fredriksson fick den här gången agera publik.

Pro skog-priset delas ut av Nylands skogsråd

Priset belönar och uppmuntrar arbete för skogen och skogsbranschen.
Priset kan ges till en person, en arbetsgrupp, ett företag eller annan sammansättning för aktivt, innovativt och fruktbart arbete.
Regionalt arbete i Nyland är i fokus.