SLC - Solkraft Gammelby 2
Pipsa Mörn: ”Avtal och ersättningar varierar stort då solkraftsparker byggs”

Det saknas fortfarande reglering gällande byggande av solkraftsparker, vilket gör att avtal och ersättningar varierar stort. Den juridiska byrån Arvolex erbjuder dock tjänster där de kan konkurrensutsätta marken, uppskatta områdets prisnivå samt kontrollera och kommentera avtalsvillkor.

SLC - Biogas4 Aug24 Ct
Euro-Bull i Härkmeri med i planer om biogasproduktion

Nu finns planer på biogasproduktion och tankstationer även i Sydösterbotten. Med i bolaget som planerar projektet är köttproducenterna som driver Ab Euro-Bull Oy i Härkmeri. De ser många fördelar om projektet förverkligas.

Goda förutsättningar för el, vätgas och biogas för tunga fordon i Österbotten

I Österbotten och Södra Österbotten finns det goda förutsättningar för den tunga trafiken att börja använda alternativa drivmedel. Byggandet av fler tank- och laddningsstationer för el, gas och vätgas skulle dessutom gynna områdets konkurrenskraft. Men kommunerna behöver både ekonomiskt stöd och samarbetsnätverk för att utveckla distributionsinfrastrukturen.

SLC - Biogas 3 Reaktorn B
Biogasreaktor ger bättre utnyttjande av stallgödsel och egen energi

Pockar gårds nya biogasreaktor ska ge bättre utnyttjande av stallgödseln och egen produktion av energi. Investeringen på 1,5 miljoner euro är förhållandevis stor, men biogasreaktorn har också en livslängd på trettio år.

I Kalajoki byggs en biogasanläggning, i Jeppo investeras i förädling av näringsämnen

Miljöministeriet stöder sexton nya projekt för återvinning av näringsämnen och förnybar energi med sammanlagt cirka10 miljoner euro. Genom projekten förbättras möjligheterna att transportera näringsämnen, förädlade näringsprodukter utvecklas och energiproduktionen samt energieffektiviteten stärks vid behandlingen av sido- och avfallsströmmar. Understöd beviljas också sådana projekt som främjar återvinningen av vass och alger.

SLC - Stationrobot 2 A Webben
Kastade ut mjölkningsstationen och tog in en robot istället

Då William Lönnqvist och Anna Sjöberg byggde ny ladugård 2021 föll valet på mjölkningsstation. Men i år beslöt de att byta till en mjölkningsrobot. Orsakerna bakom beslutet är flera, säger de unga mjölkproducenterna, som har en stark framtidstro. Läs mer i fredagens LF-tema ”Bygg & energi”!

SLC - Budget Metka
Stöd till skogsbruket minskar nästa år

Inbesparingar och nedskärningar införs redan ett år efter att den nya lagen on hållbart skogsbruk (METKA) trätt i kraft. Från årsskiftet planeras minskning av stödnivåer och färre arbetslag.

SLC - Flinck
Stor minskning av granbarkborrar på Åland

Granbarkborrens angrepp verkar i år ha minskat ganska radikalt i de åländska skogarna.

SLC - Virke
Virkesmarknaden: Det finns efterfrågan på virke och virkespriserna är höga

Efterfrågan på virkesmarknaden är god, vilket avspeglas i högre virkespriser. Skogsindustrin rapporterar om en fortsatt återhämtning under årets andra kvartal.

SLC - Fmge Val
Kandidatnomineringen till höstens fullmäktigeval i Svf Österbotten och Södra Skogsreviret pågår

I början av november är det fullmäktigeval i skogsvårdsföreningarna på fastlandet. Landsbygdens Folk slog en signal till Svf Österbotten och Södra Skogsreviret.

SLC - Godsling2 Aug24 Ct
Intresset för vitaliseringsgödsling är på uppgång

Intresset för vitaliseringsgödsling ser ut att öka i Österbotten. En orsak till det kan vara att det nya stödsystemet Metka beviljar ett högre stöd jämfört med tidigare Kemera. Uppfyller objektet villkoren är stödsumman 270 euro per hektar.

SLC - Kommentaren Linden Webben
Kommentaren: Den stora fördelen med att lämna sparträdsgrupper redan vid första gallringen

Finlands skogslag, rekommendationer och anvisningar som gäller skogsbruket fäster stor vikt på att trygga naturvärden. Att lämna kvar grupper av sparträd är en form av naturhänsyn som fungerar.