Nu testar RISE, Länsstyrelsen Kalmar och WWF hur tekniken med virtuella stängsel fungerar i betad skog. Virtuella stängsel är en ny typ av teknik som har stor möjlighet att underlätta för lantbruk med betande djur i Sverige. Testen genomförs under helt realistiska förhållanden i Karums naturreservat i Mittlandet på Öland.
– Virtuella stängsel kan göra svensk betesdrift mer lönsam, hållbar och konkurrenskraftig. Igenväxta och svårtillgängliga marker kan betas och på så sätt öka den biologiska mångfalden samt göra landskapet mer attraktivt för friluftsliv. Vi ser stora möjligheter med den här tekniken, säger Per Peetz Nielsen, etolog och senior forskare på RISE, i ett pressmeddelande.
Virtuell stängselteknik är en ny teknik som de senaste åren snabbt ökat i popularitet runt om i världen, som alternativ eller komplement till konventionella stängsel för betesdjur.
Genom att forska på betesdjurens förmåga att lära sig tekniken och potentiella användningsområden under kontrollerade former i bruksbesättningar bidrar testet till att öka kunskapen och Jordbruksverket får mer underlag inför ett eventuellt godkännande av tekniken i Sverige.
Hotade miljöer
– Skogsbetesmark är en av våra mest hotade miljöer. Vår förhoppning är att virtuella stängsel ska göra det enklare att sköta dessa marker som är livsviktiga för den biologiska mångfalden, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på Världsnaturfonden WWF och medfinansiär av projektet.
Det test som nu genomförs i Karums naturreservat är ett samarbete mellan RISE, Länsstyrelsen Kalmar län, Svenska Köttföretagen, WWF och lantbrukaren med sina nötkreatur. Målet är att tekniken med virtuella stängsel ska kunna användas i större skala i framtiden.
– Lantbrukarna i Mittlandet har visat ett stort intresse för den nya tekniken och ser fram emot att se resultaten från testet, säger Susanne Forslund, projektledare för Mittlandsprojektet.
– Det virtuella stängslet kan helt ersätta fysiska elstängsel och kan bidra till att utveckla och möjliggöra expansion av nötköttsproduktion på ett lönsamt, hållbart och konkurrenskraftigt sätt. Nötproduktionens roll som naturvårdare är ett viktigt argument för att välja svenskt nötkött i kyldisken och virtuella stängsel kan ge möjligheter att ytterligare utveckla naturbetandet på ett kostnadseffektivt sätt, säger Hans Agné från Svenska Köttföretagen som medfinansierar projektet.
Länsstyrelsen Kalmar län är i sitt arbete med skötsel av natur i skyddade områden beroende av betesdjur för att hålla marker öppna. Användningen av virtuella stängsel skulle underlätta arbetet med att styra djuren till olika områden.
Det skulle bland annat göra det lättare att skydda hotade arter som är känsliga för bete vid vissa tider. I Karum, där målet är att behålla ett landskap som det såg ut i slutet av 1800-talet, skulle virtuella stängsel också hjälpa till att styra betet utan att moderna stängsel behöver sättas upp.
Omfattande restaureringsinsatser
Just nu pågår omfattande restaureringsinsatser i naturreservatet. Dessa restaureringar är en del av Lifeprojektet LIFE RestoRED. Projektets mål är att restaurera betesmarker, slåtterängar och rikkärr. Åtgärder som gynnar sällsynta arter som till exempel väddnätfjärilen som finns i Karum och samtidigt främja pollinatörer och deras livsmiljöer.
– Att i framtiden kunna använda virtuella stängsel skulle ge stora fördelar. Vi uppskattar att testet kan utföras här i Karum och att vi kan bidra med utvecklingen av dessa säger Josefine Östangård, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen.
I testet släpps 15 nötkreatur på bete för att gå med virtuellt stängsel på så många sidor av betesområdet som möjligt. Djuren kommer med hjälp av de virtuella stängslen kunna beta den trädklädda betesmarken och styras lagom mycket till slåtterängarna för efterbete. Testet pågår under två månader.
– Resultaten från detta test och andra pågående projekt i RISE regi kommer att kunna bidra med mer information omkring hur tekniken fungerar, hur snabbt djuren lär sig att använde det virtuella stängslet, samt om det finns skillnader mellan hur snabbt olika djur lär sig tekniken. Vår erfarenhet från försök med får och nötkreatur visar att djuren lär sig väldigt snabbt och de visar inget tecken på stress när de går inom ett virtuellt stängsel, säger Per Peetz Nielsen, etolog och senior forskare på RISE.