F12B408B 822F 4778 9Bba 50Ffd521C5F4
Tjeckiens jordbruksminister Zdeněk Nekula leder EU-debatten om jordbruket under hösten. FOTO: EU
Jordbruk EU

Tjeckien leder EU
fram till årsskiftet

Hanteringen av den ryska aggressionen mot Ukraina och EU:s matsäkerhet är prioriterade frågor inom EU mot bakgrunden av den ryska invasionen i Ukraina. Det fastställer Tjeckiens jordbruksminister Zdeněk Nekula, som under hösten för ordet i EU:s agrarråd.

Tjeckien tog vid halvårsskiftet över ansvaret för EU:s ordförandeskap av Frankrike. Nekula ledde nyligen sitt första möte i egenskap av ordförande för jordbruksrådet. Föredragningslistan var diger inför EU:s sommarpaus i augusti.

Till de viktigaste frågorna inför det tjeckiska ordförandeskapet är kommissionens förslag till hållbar användning av växtskyddsmedel och medlemsländernas strategiplaner för nästa jordbrukspolitik. Det börjar brådska med planerna.

Enligt Nekula kommer Tjeckien under det andra halvåret 2020 att lägga tyngdpunkten vid matsäkerhet med avseende på den ryska invasionen i Ukraina. Livsmedelssäkerheten står högst uppe på agendan, understryker den tjeckiska jordbruksministern.

I egenskap av ordförandeland vill Tjeckien påskynda behandlingen av strategiplanerna för den gemensamma jordbrukspolitiken. Medlemsländerna förutsätter snabba ingrepp, bland annat när det gäller undantag för växtföljd och träda.

Växtskyddsmedel och djurtransporter

Det tjeckiska ordförandeskapet vill bland annat inleda en diskussion om EU-förordningen för användning av kemiska bekämpningsmedel. Kommissionen vill minska användningen med hälften i den europeiska unionen.

Förslaget ska ta hänsyn till enskilda medlemsländer tidigare ansträngningar i frågan. Finland stöder förslaget men jordbruksminister Antti Kurvinen betonade ländernas varierande utgångspunkter. Användningen av växtskydd är sedan tidigare låg i Finland.

På det senaste mötet diskuterade ministrarna också avskogning. Värdlandet Tjeckien anser att EU måste anstränga sig mer för att förhindra en global avskogning. Jordbruksminister Antti Kurvinen konstaterar att frågan är viktig för Finland.

Diskussionen om långa djurtransporter återupplivas med jämna mellanrum i EU-sammanhang. Medlemsländerna har diskuterat frågan sedan 2005 men än så länge har inget samförstånd nåtts om skärpta regler.

På det senaste ministermötet togs frågan upp av Danmark, som presenterade ett positionsdokument för bättre djurvälfärd under transporter. Papperet hade också undertecknats av Belgien, Holland, Tyskland och Sverige.

Finland stöder bättre djurvälfärd

Finland stöder det danska initiativet till en uppdatering av bestämmelserna. Den finländska delegationen efterlyste på mötet bättre övervakning av djurtransporter och skärpta regler för temperaturer, utrymme och transporttider.

Enligt Finlands åsikt borde långa djurtransporter till tredjeländer utanför EU inte längre tillåtas. I stället för långa djurtransporter borde kött eller slaktkroppar exporteras till mottagarländerna.

Enligt den danska jordbruksministern Rasmus Prehm har EU-kommissionen lovat att presentera en revision av EU-lagstiftningen om djurtransporter före slutet av nästa år. Den heta sommaren manar till eftertanke, framhåller ministern.

Det danska positionspapperet räknar upp en lång rad åtgärder som borde genomföras för att uppdatera reglerna. Det gäller bland annat begränsning av transporttider, avstånd till destinationer, intervall för utfodring och temperaturer.

Årets höga temperaturer har detta år föranlett den danska matmyndigheten att förbjuda 150 planerade djurtransporter från Danmark till andra länder i Europa. Förra året stoppades 137 motsvarande transporter.