Jordbruk

Toppskörd för
Ålands äpplen och lök

Ålands Trädgårdshall har i år totalt ca 2.000 ton mera frukt och lök att erbjuda till marknaden.

– Betydligt bättre skördar än i fjol, men ändå inte riktigt alla tiders rekord, sammanfattar bolagets vd Tord Sarling säsongen.

Skörden av gul lök är i år ca 1.400 ton större än i fjol och på fruktsidan har ÅTH 600 ton mera att sälja jämfört med fjolåret. Årets lökskörd är i paritet med siffrorna för 2019.

ÅTH:s äppelskörd detta år beräknas till 4.300 ton och päronskörden blir ca 290 ton.

Samtidigt finns det en ganska stor osäkerhet kring prisbilden. Förhandlingar pågår med de stora affärskedjorna. Enligt Sarling finns det ett pristryck från handelskedjorna om lägre priser, eftersom konsumenterna som en följd av lågkonjunkturen blivit mer avvaktande och prismedvetna.

Eftersom exempelvis energi- och gödselpriserna igen har sjunkit något har handelskedjorna förväntningar på lägre producentpriser, trots att den totala kostnaden för odling ändå stigit kraftigt de senaste åren.

– Priset på till exempel emballage, utsäde, arbetskraft och certifieringar har stigit mycket de senaste åren och även fraktkostnaderna har ökat. Eftersom vi på Åland har de längsta och dyraste fraktkostnaderna inom landet så slår kostnadsökningarna hårdast mot oss, kommenterar Sarling.

Också klimatförändringarna med större variationer i väder skapar ökande risker för växtodlingen både i Finland och hela EU-området.

– Men det är i alla fall positivt att vi nu har 2.000 ton mera att sälja än i fjol, sammanfattar Sarling.