Sverige 1 A
Bonden Erik Eliasson har aldrig varit med om någon liknande torka. Trots katastrofskörden kommer Tega Gård att klara sig, säger han.

Torkan dyr för svenska bönder

Den senaste ensilagebalen Erik Eliasson skördade kostade honom två tusen svenska kronor, alltså närmare två hundra euro. Torkan i Sverige går på flera miljoner euro för bönderna. Och nu har frågan blivit het i valdebatten.

Erik Eliasson har en ekogård, Tega Gård, i Kungälvs Ytterby, ett par mil norr om Göteborg. Trots att gården har ägorna mot älven har torkan slagit extra hårt mot den.

Under den senaste skörden fick de bara fram en ensilagebal per hektar skördad mark.

– Om vi inte skördar växer det inte igen, och därför skördar vi trots otroligt höga kostnader per bal. Vår förhoppning är att regnet ska komma snart så att vår fjärde skörd blir bättre. Hittills har vi inte ens fått ihop hälften av det vi normalt skördar, konstaterar Erik Eliasson.

Normala år får gården fyra stora balar på runt ett ton styck per hektar. I år ligger genomsnittskostnaden för en bal på 1.200 svenska kronor, cirka 115 euro.

Trots att Tega Gård hade rejält med foder kvar från förra vintern så kommer det inte att räcka i år.

– Vi köper inte än, men när vi gör det kommer det att bli genom någon större organisation. Jag har sett flera exempel på att det är riskfyllt att ge sig in på den internationella fodermarknaden på egen hand, förklarar han.

Olika stödåtgärder diskuteras

De större gårdarna har i många fall tvingats nödslakta boskap på grund av foderbristen. Den svenska bondeorganisationen LRF har vädjat till svenska konsumenter att välja svenskt kött, för att det ska bli avsättning för det extra köttet, men det är så klart en åtgärd som inte räcker långt.

Förbundet räknar med att torkan kommer att kosta de svenska bönderna mellan fem och tio miljarder svenska kronor, alltså 480-960 miljoner euro.

LRF kräver nu från regeringen att bönderna får dispens från visst regelverk och lagstiftning. Till exempel vill de kunna låta djuren gå ute längre i höst om vädret tillåter, plus att bönderna vill kunna skörda där de egentligen inte skulle. Dessutom vill LRF att regeringen ger förskott på utbetalningarna från EU.

Valfråga

Frågan har gått rätt in i folkets hjärtan och därmed även i valdebatten inför septembers riksdagsval. Regeringen lovar krisstöd på 350 kronor (drygt 30 euro) per ko, vilket Centerpartiet vill fördubbla. Kristdemokraterna vill ha frysfartyg för att ta hand om det överflödiga köttet, samt sänkt dieselskatt, som däremot Liberalerna motsätter sig på grund av utsläppen.

– Vi får väl se hur det blir efter valet, säger Erik Eliasson tvivlande.

Även om detta blir ett katastrofår och gården kommer att få det tufft ekonomiskt, förklarar han att de kommer att klara sig.

– Ett år går att överleva. Och vi hoppas fortfarande på rejält med regn, men vi skulle behöva minst 200 millimeter på ett par veckor för att få en bra nästa skörd, förklarar han.

Fakta om Tega Gård

45 mjölkkor
45 köttdjur
45 ungdjur
120 hektar vall
30 hektar vete
20 hektar havre