Lpx 00143265
De franska bönderna är oroliga över den torra sommarens konsekvenser för skörden. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Torkan räknas nu
som katastrof i Frankrike

Den europeiska kontinenten har denna sommar lidit svårt av hetta och torka. Frankrike, Tyskland och Spanien har ställts inför stora svårigheter. Värst drabbas boskapsgårdarna, som lider brist på foder. I Frankrike klassas torkan som en naturkatastrof.

Sommaren har varit rekordhet. I Frankrike och Tyskland har temperaturer upp till 40 grader uppmätts under långa perioder. Detta har föranlett odlare, klimatexperter och politiker att förespråka reformer inom jordbrukspolitiken.

Den franska boskapsuppfödaren Joël Limouzin är ansvarig för miljöfrågor inom den starka bondeorganisationen FNSEA. Han uttrycker stor oro över den rådande situationen och ser det franska landskapet och traditionen i fara.

Limouzin efterlyser en översyn av kriterierna för kompensationer efter katastrofer inom jordbruket. Jordbrukare som drabbas av torka är i stora svårigheter. Han påpekar att djuren i många områden måste utfordras med lagrat foder, som mitt i vintern.

Franska jordbruket är extremt sårbart

Lagren av foder har samlats under våren, men på många gårdar är fodret redan förbrukat. Limouzin konstaterar att jordbruket har en katastroffond men den räcker inte. Kriterierna måste ses över.

I Frankrike används omkring hälften av landets yta för jordbruk, omkring 26 miljoner hektar. I Grannlandet Tyskland är motsvarande areal knappt 10 miljoner hektar mindre. Frankrike är den starkaste producenten av jordbruksprodukter i EU.

De heta och torra somrarna är på både gott och ont. I norr har stigande temperaturer gjort det möjligt att införa nya grödor, som exempelvis vin och solros. Sydfrankrike lider däremot av en tilltagande hetta och torka.

Experterna utgår från att nya och smarta bevattningssystem blir nödvändiga i landets södra delar, om de heta och torra somrarna fortsätter. Situationen bekymrar också landets jordbruksminister Marc Fesneau.

Enligt Fesneau måste situationen betraktas som en naturkatastrof, varvid skadorna bör kompenseras i motsvarande grad. Förskotten för mindre gynnade områden borde höjas med tio procent procent och de kopplade stöden med hälften.

Behövs reform av skördeförsäkringarna

Ministeriet planerar dessutom utvidgade kriterier för skyddade ursprungsbeteckningar och lättnader för odling av mellangrödor. Den franska bondeorganisationen FNSEA kräver likaså en snabbare tillgång till kompensation.

FNSEA förutsätter därutöver att staten inleder åtgärder som garanterar en säker vattenförsörjning. Receptet är att trygga tillräckliga vattenreservoarer under regnrika årstider. Detta måste genomföras möjligast snabbt.

En reform av skördeförsäkringarna är enligt producenterna också av nöden mot bakgrunden av klimatförändringen. FNSEA kräver ett instrument som garanterar snabba kompensationer som följer producenternas individuella behov.

Jordbruksminister Fesneau har enligt radiokanalen France Info beklagat den långsamma utbyggnaden av vattenreservoarer. Utan vatten har vi inget jordbruk, sammanfattar jordbruksministern.

Årets torka betraktas i Frankrike som en historiskt fatal händelse. Ända sedan början av augusti gäller stränga regler för vattenhanteringen i landet. Allt slöseri med vatten i form av påfyllnad av simbassänger eller bevattning av gräsmattor har förbjudits.