Odlingsrapport24 Ct
Torkan och högsommarvärmen har försämrat etableringen av odlingsväxterna. Sättning av lagerpotatis och stärkelsepotatis pågår ännu i Österbotten, men största delen är satt i goda förhållanden. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Torkans effekter börjar
visa sig på åkrarna

Sådden har framskridit med fart tack vare det vackra vädret och merparten av vårsådden är utförd, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Sådden inleddes senare än normalt i hela landet, men det torra och soliga vädret har låtit maskinerna vara i arbete utan större avbrott och mållinjen hägrar för vårsådden. Korn och vårrybs finns ännu kvar att så.

På en månad har vi inte fått regn alls eller endast i blygsamma mängder. Lokalt har regnskurar gett till och med för mycket vatten, men i det stora hela lider Finland nu av torka. Vatten finns nu på önskelistan och det snabbt.

Torkan och högsommarvärmen har försämrat etableringen av odlingsväxterna. I genomsnitt är utvecklingen i normal tidtabell, men ju senare sådden har utförts desto mera försenad blir också utvecklingen. På en tredjedel av de sådda skiftena har utvecklingen varit långsam och ligger några dagar till en vecka efter normal tid.

Om vi inte snart får regn, börjar skördeförväntningarna sjunka avsevärt i hela landet. Särskilt de sist sådda grödorna är i en besvärlig situation, eftersom groningen är svag i den kruttorra jorden. God markstruktur och mullhalt spelar igen en viktig roll för att trygga etableringen och det är skäl att fästa uppmärksamhet vid dessa faktorer, då vårarna och försomrarna av allt att döma kommer att vara torra med perioder av hetta.

Olika odlingstekniska lösningar för bevarande av vårfukten ska tas till utnyttjande i sin fulla potential, liksom bevattningsalternativ.

Stråsädens broddskjutning varierande

De förstsådda grödorna har grott bra. Sockerbeta och våroljeväxter har lyckats bäst, men också havren har lyckats bra.

Senare sådda grödor som såtts i torr jord har haft en svag broddskjutning och skördeförväntningarna minskar hela tiden på dessa skiften om det inte kommer regn snart. Stråsädens bestockning blir svag i torkan och hettan och växterna kan gå i ax alltför tidigt.

Höstspannmålen är i genomsnitt tillfredsställande. Rågen håller på att gå i ax. I Södra Österbotten och Österbotten blev man tvungen att bryta en hel del råg på grund av övervintringsskador och glesa bestånd.

På många håll ger torkan och hettan utslag i form av långsam utveckling och näringsämnesbrist. Dessutom har man varit tvungen att skjuta upp besprutningar, eftersom inte ens ogräsen växer i torkan.

De höstoljeväxter som klarade vintern är tillfredsställande och blommar rikligt.

Kumminbestånden ser för närvarande bra ut, men särskilt i Södra Österbotten förekom övervintringsskador, varför skördeutsikterna på dessa skiften är svaga.

Ärtorna har fått en bra start även i år i de torra förhållandena.

Kornjordloppan har plågat särskilt korn och vete, men det största skadetrycket verkar vara över. Situationen för skadegörare är svårast i sockerbeta och våroljeväxter. För dessa grödor lönar det sig att vara påpasslig och vid behov vidta bekämpningsåtgärder.

Vallskörden inleds snart

Den första vallskörden närmar sig och de första skiftena bärgades sannolikt i början av denna vecka. Torkan har tagit ner också på vallarnas tillväxt och en del vallar föråldras snabbt i värmen.

Merparten av den första skörden infaller under den första och dryga andra veckan av juni. Skördeutsikterna varierar mellan försvarlig och tillfredsställande, men skördeutsikterna försämras dag för dag som torkan får fortsätta.

Vitkindade gäss plågade vallarna hårt särskilt i Norra Karelen. I Lappland var vintern lång och efter snösmältningen kunde man ställvis konstatera omfattande övervintringsskador.

Nypotatisskörden verkar vara tillfredsställande i år, även om april var kylig. Den efterlängtade läckerheten har utvecklats relativt bra i värmen. Bevattning har tryggat kvalitet och kvantitet för den tidiga potatisen.

Frilandsskörden kunde kompletteras med växthuspotatis, så det fanns nypotatis till examensfesterna. Huvudskörden infaller innan midsommar. Sättning av lagerpotatis och stärkelsepotatis pågår ännu i Österbotten, men största delen är satt i goda förhållanden.

Inhemsk jordgubbe finns nu att tillgå från tunnelodlingar. Jordgubbarna blommar på friland i södra Finland och blomningen inleds också norrut. Skörden från friland kan inledas i slutet av juni och den uppskattas bli normal.

Frilandshallonen blommar och i hallonbestånden förekommer en del vinter- och frostskador. Vinbärsblomningen är över i södra Finland och blomningen var riklig. Längre norrut pågår blomningen ännu.

Äppelblomningen var riklig i södra Finland.

Kål och lök har planterats ut och planteringarna fortsätter ännu. Frilandsgurka har också planterats ut och skörd är att vänta i slutet av juni. Sparrisskörden är mera eller mindre över i södra Finland.