Skooord8
Tröskningen är i full gång i Österbotten. Här tröskar Bengt Eklund korn i Närpes och i måndags hade han skördat drygt 30 procent av arealen. Förväntningarna på goda skördar är stora men det har kommit onödigt mycket regn på sistone.
Jordbruk

Tröskningen fortskrider
– men onödigt mycket regn
i Österbotten

Som bäst är tröskandet i full gång i Österbotten. En del är klara och rapporterna skvallrar om goda skördar över medeltalet för de senaste åren. Men stora regnmängder i augusti bidrar också till sämre förhållanden samt till förekomst av mer grönskott än normalt.

Sedan början av den här sommaren har LF följt med växtsäsongen återkommande med Bengt Eklund, som är ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott. Han har beskrivit den här växtsäsongen som något som liknar ett normalt år och så sent som för en månad sedan var var prognosen goda skördar i landskapet.

– Det ser faktiskt bra ut i år jämfört med de senaste. Förhållandena har varit betydligt bättre och skördarna ser ut att bli goda, säger Bengt Eklund, som i måndags hade tröskat cirka 30 procent av sin areal i Närpes.

Men skördearbetet har störts av rikliga regnmängder under augusti månad. De senaste fyra veckorna har det regnat hela 152 millimeter i Närpes.

– De regnmängderna har varit helt onödiga och på vissa åkrar har det på grund av vatten blivit spår och det skapar utmaningar för skördearbetet. Regnet har också gjort att spannmålen mognat ojämnare och åtminstone här i Närpes har det troligen bidragit till att det bildats mer grönskott än normalt, berättar han.

Regnet gör också att torkningskostnaderna blir dyrare och att kvaliteten blir ojämnare samt att andelen liggsäd ökar.

– Så vi har inte riktigt här fått den höst vi hade hoppats på, men trots det ser det ganska bra ut jämfört med tidigare år. Bara det får vara tillräckligt med uppehåll i några veckor till nu så ska vi totalt sett få goda skördar.

Skooord4
Det ser ut att bli goda spannmålsskördar i Österbotten, men det har ställvis regnat mycket i landskapet i augusti. Det har gjort att andelen grönskott ökat och försämrar kvaliteten.

Kommit halvvägs

Bengt Eklund inledde tröskningen för en vecka sedan och har hittills tröskat tidigt korn och havre. I måndags uppskattade han att cirka 40 procent av arealen i Närpes var tröskad.

– En del odlare med tidiga sorter är klara och så finns det de som knappt har börjat. Men får vi ha fint väder den kommande veckan så kommer arbetet fortskrida framåt i rask takt.

En som är klar med årets tröskning i måndags var Henrik Holm i Hirvlax i Nykarleby. Han beskriver förhållandena som goda.

– Ska säsongen summeras så kan vi konstatera att den har varit väldigt bra. Vi hade lite torka i början av sommaren men med facit på hand har vi fått mycket goda skördar, berättar Holm.

Han kom igång med tröskandet efter den 10 augusti och fick då tröska en stor del i sommarvärme.

– Framkomligheten försvårades senare på grund av regn, men de senaste veckan har det varit goda förhållanden och det gjorde att vi blev klara redan i måndags.

Skooord7
En del är klara, andra har knappt börjat. Tröskningen av spannmålen har kommit drygt halvvägs i Österbotten. Bara regnmängderna minskar kommer arbetet förlöpa snabbt framöver.

Nöjd med mängd och kvalitet

Enligt Holm handlar det för hans del om medelskördar som ligger över normala.

– Det finns variationer beroende på jordarna men jag är mycket nöjd. Kvaliteten är god och spannmålen tung.

Något han också är mycket belåten över är att torkningstimmarna aldrig under hans karriär som spannmålsodlare varit så här få i snitt.

– Med tanke på de höga olje- och energipriserna är jag tacksam över det. Jag har räknat ut att jag haft en torkningskostnad per ton som är nära vad det varit tidigare år trots högre oljepris. Jag har nog aldrig tidigare tröskat så här torr spannmål, säger han.

Även i det området fortsätter skördearbetet ännu i några veckor och likaså i Närpes. Bengt Eklund beskriver stämningen som god trots regnen.

– Med tanke på att skördarna ser ut att bli bättre än tidigare och med spannmålspriser på 300 euro tonnet skulle jag beskriva stämningen bland odlarna som relativt god. Det är också viktigt att spannmålspriserna inte kommer ner på grund av de höga kostnaderna. Förutom mindre regn är det något vi alla hoppas på nu, säger Eklund.