Lage1 Sep23 Ct
Tröskandet släpar efter på många håll i landet, så även i Österbotten. ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas, tillika spannmålsodlare i Vörå, har likt många andra fått ställa tröskan i garaget. I tisdags uppskattade han att cirka 15 procent av spannmålen tröskats i landskapet.
Jordbruk

Tröskningen har gått trögt
på grund av regnen

Spannmålen har mognat i stora delar av Österbotten. Men på grund av ihållande regn har endast cirka 15 procent blivit tröskat i landskapet. Nu behöver vi uppehåll, konstaterade ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas i tisdags, vilket prognosen då faktiskt utlovade.

Det har gått trögt med tröskandet i Österbotten på sistone, vilket troligen gäller för hela landet. De senaste veckorna har det regnat dagar i sträck, följt av lite uppehåll och därefter återigen dags för mer nederbörd.

– På försommaren när det behövdes vatten var det för hett och torka. Nu när vi skulle behöva torka så regnar det bara. Vädret har verkligen ställt till det i år, säger Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP och själv spannmålsodlare i Rejpelt i Vörå.

Enligt hans uppgifter hade det i tisdags tröskats endast 15 procent i landskapet. Men prognosen för den här veckan utlovade uppehåll och sol för resten av veckan och om den har hållit, torde man ha kommit betydligt längre i dag, fredag.

– Om prognosen håller blir det ordentlig fart på åkrarna. Jag skulle tippa att vi har runt 25 procent tröskat på fredag om det blir uppehåll de kommande dagarna, säger han.

Lage6 Sep23 Ct
Spannmålen har mognat för länge sedan men på grund av ihållande regn har tröskandet gått trögt. Det leder till kvalitetsförluster och Fredrik Grannas, ÖSP:s ombudsman och jordbrukare i Vörå, konstaterar också att torkningskostnaderna kommer att bli höga i år.

Bidrar till högre kostnader

Om vädret hade varit gynnsammare under de senaste veckorna hade skördearbetet varit betydligt längre hunnet och många hade varit klara. Men i stället står spannmålen kvar på åkern och tar skada av regnet och det kommer onekligen bidra till högre skördekostnader.

– Fuktprocenten på kornet som jag tröskade mellan regnen i måndags var alldeles för hög, över 30 procent så det blir höga torkkostnader i år. Med tanke på att insatserna köptes till ett rekordhögt pris i fjol och att priset på brännolja har förblivit högt samt att spannmålspriserna jämfört med samma tid i fjol sjunkit med cirka 20 procent står det klart att det inte blir någon god lönsamhet i år, menar Grannas.

Han står i ett kornfält som är tröskat till en tredjedel. Tröskningen fick ta en paus på grund av regnet och liggsäden är mycket blöt.

– Det här lönar sig inte ens att tröska. Det är förstört av allt regn och kommer inte att torka upp, lyder diagnosen.

Grannas odlar i år höstråg och -vete samt kummin, foderkorn, vårvete och ärter. Enligt honom själv har de förstnämnda klarat sommarens varierande väder bäst.

– Höstgrödorna har sett bäst ut för min egen del och har utvecklats bra. Men med tanke på att det finns ganska mycket liggsäd borde jag ha fått de skördade för länge sedan. På villaavslutningen tänkte jag tröska rågen som låg, men prioriterade familjen i hopp om att det blir uppehåll. Men regnen har varit ihållande sedan dess att rågen nu tagit skada, vilket jag nu bittert ångrar, berättar han.

Konsekvenserna är att många nu råkar ut för stora kvalitetsförluster. Kärnorna är redan mogna medan det på grund av det fuktiga och varma vädret börjar gro i axen.

– Det gör nu att det blir färgfel och så ökar risken för höga DON-halter. Men vi vet inte ännu vad det blir för slutresultat och mest bekymmer är det för brödsäden.

Lage8 Sep23 Ct
Det har regnat väldigt mycket under hösten och därför har tröskandet dragit ut på tiden. Men de senaste dagarna har vädret varit gynnsammare och en vecka med uppehåll kommer att bidra till livlig aktivitet på åkrarna.

Läget ändå relativt bra

Men trots att tröskandet har dragit ut på tiden betonar Grannas att läget ändå ser bättre ut i Österbotten jämfört med de södra delarna av landet. Hektarskördarna kan ännu bli nöjaktiga.

– I vårt landskap kan vi skatta oss lyckliga för skördarna kan bli på en nivå som är under det normala, men ingen katastrof bortsett från de höga torkningskostnaderna som vädret nu föranleder.

Grannas hoppas att jordbrukarna nu kan samarbeta när det blir uppehåll och bråda tider.

– Om det blir en vecka med uppehåll kommer det att gå undan och då får vi skördat allt. Jag hoppas att bönderna kan hjälpas åt om samarbeta kring tröskandet om en kollega behöver hjälp. Det gäller att ta var på dagarna med uppehåll som nu utlovas, säger han.