Vaxt1
Skördeförväntningarna är relativt goda för råg och höstvete. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Tröskningen har kommit igång
– uppehållsväder på önskelistan

Spannmålsskörden har inletts i södra Finland, Satakunta, Egentliga Finland, södra Österbotten och Österbotten. Bland specialväxterna har kumminskörden inletts. Skördeförväntningarna är relativt goda för råg och höstvete. I Österbotten förväntas en god höstveteskörd. Skördeförväntningarna är relativt goda i hela landet, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Spannmålens kvalitet ser god ut för tillfället, men bestånden tål inte längre stora regn eller åskskurar. Om hösten är regnig, minskar skörden och kvaliteten försämras och kostnaderna ökar bland annat på grund av högre torkningskostnader.

Uppehållsväder under hösten finns alltså på önskelistan för att skörden ska gå att bärga under goda förhållanden.

Kraftiga regn och torka har pinat bestånden

Regnen har fallit mycket varierande i hela landet. Variationerna i regnmängder är stora också inom landskapen. Mest regn har det kommit i landskapen Södra Österbotten och Österbotten samt Mellersta och Norra Österbotten.

Regnen har ställvis varit kraftiga. I Södra Österbotten föll det till exempel över 90 mm regn på en dag i början av augusti. De hårdaste skurarna har fått stråsäd att lägga sig, vilket kan leda till skörde- och kvalitetsförluster om skördeperioden är regnig.

Torka har förorsakat skördeförluster särskilt i södra Finland, Egentliga Finland, Tavastland och Satakunta. I Mellersta Österbotten har torkan försämrat särskilt vallskördarna. Torkan har också förorsakat uppkomst av grönskott i stråsäd. Växtperioden ser i hela landet ut att vara ungefär en vecka senare än genomsnittet.

Förhållande för bärgning av torrhö var goda i år. Bärgningen inföll efter midsommar tills skörden avbröts av regn. Torrhöskörden blev god till både mängd och kvalitet i hela landet.

Den andra ensilageskörden pågår. Skörden har varit god i områden som har fått regn. Kvalitetsvariationerna är stora på grund av regnen. Ensilageskörden har varit god i de österbottniska landskapen och Mellersta Finland. I områden med torka, så som Egentliga Finland och Södra Savolax, har skörden varit mindre.

Det finns goda förutsättningar för en tredje skörd där fuktförhållandena är goda. Många gårdar har för avsikt att bärga en tredje skörd om hösten är gynnsam.

Vaxt2
Ärt och ställvis bondböna har växt bra i år. Bondbönan har dock lidit mera av torka än ärterna. FOTO: Christoffer Thomasfolk

Genomsnittlig skörd att vänta trots liggsäd

Regnen har under sommaren ställvis fallit i hårda skurar, vilket har lett till omfattande liggväxt runt om i Finland. Höstspannmålen har växt bra, särskilt i de österbottniska landskapen. I södra Finland, Egentliga Finland och Satakunta var man tvungen att så om höstspannmål på grund av omfattande övervintringsskador.

De övervintrade höstspannmålsbestånden är relativt goda, men skördemängden stannar vid högst genomsnittlig också på dessa skiften. Kraftiga regn för ett par veckor sedan fick rågen att lägga sig rejält i de österbottniska landskapen och en betydande del av rågen är liggväxt.

Bland vårstråsäd har särskilt stråsvaga havresorter lidit av de hårda regnen.

Bland oljeväxterna finns det mest liggväxt i de österbottniska landskapen. Av ärterna ligger också cirka en femtedel.

Höstoljeväxtarealen blev liten på grund av omfattande övervintringsskador, men en del höstrybs har tröskats. Skörden har varit god och bärgats med låg vattenhalt.

Våroljeväxternas tillväxt är ännu på hälft och deras skörd inleds tidigast i början av september. Våroljeväxterna lider av liggväxt i de österbottniska landskapen.

Ärt och ställvis bondböna har växt bra i år. Bondbönan har dock lidit mera av torka än ärterna. Ärterna har börjat nå skördemognad, men bärgningen låter ännu vänta på sig. Det är viktigt att baljväxtskörden skulle lyckas så att vi kan förbättra vår självförsörjning för protein.

Potatisens skördeförväntningar är måttliga i hela landet. Sockerbetan har i genomsnitt klarat sig bra och skördeförväntningarna är goda.

Vi får mera information om förverkligade spannmålsskördar inom ett par veckor. För närvarande uppskattas att skörden blir genomsnittlig, vilket är viktigt efter fjolårets små skördar med tanke på den inhemska försörjningsberedskapen och lagernivåerna.

Bär av god kvalitet

Vinbärens skördeperiod pågår och den maskinella bärgningen är i full gång på huvudproduktionsområdet i Södra Savolax och Mellersta Finland. Vinbärsskörden har också inletts i östra Finland. Skördeperioden har inletts med handplockning och den maskinella skörden tar fart på allvar från denna vecka.

De svarta vinbären mognar något ojämnt på grund av den långa blomningen. Regnskurar har ställvis påverkat bärens kvalitet.

För närvarande skördas också hallon och buskblåbär. Bären mognar nu i snabb takt i hela landet och huvudskördeperioden börjar snart gå mot sitt slut. Jordgubbsskörden har redan avslutats, men små mängder bärgas ännu från sena sorter på friland. Skörden av hallon och jordgubbe fortsätter ännu länge från tunnlar.

Tillgången på bär är fortfarande god och de är av god kvalitet och smak, så det lönar sig att köpa bär nu.

I de åländska äppelodlingarna har den tidiga sorten Genova i huvudsak redan plockats och för närvarande plockas skörd från sorterna Julyred och Nana. Skörden från sommaräpplen uppskattas vara god, men dock mindre än förra årets rekordskörd.

Om hösten är het och torr på Åland, kan det påverka storleken på de äpplen som nu mognar. Skördeutsikterna för höstsorterna är också goda för närvarande.

Urvalet av färska grönsaker är som störst nu. Det lönar sig verkligen att utnyttja färska, inhemska grönsaker av god kvalitet i matlagningen. För närvarande bärgas åtminstone huvudkål, blomkål, broccoli, kålrabbi, isbergssallat, kinakål, knipplök, morot, rödbeta, brytärter, frilandsgurka och zuccini.

Skörden av lagergrönsaker håller också på att komma igång och skördeutsikterna är goda. Skörden av djupfrysta ärter och spenat pågår och skörden torde pågå till slutet av augusti. På Åland har lökskörden kommit igång och skördeutsikterna är genomsnittliga eller mindre än genomsnittet på grund av den långvariga högsommarvärmen. 

Grönsakerna är till huvuddelen av god kvalitet och skördeutsikterna är goda, särskilt på de odlingar som har haft möjlighet till bevattning under högsommarvärmen i juli och augusti.