Pottatis6
Potatisodlaren Peter Sjöblom (till vänster) i Tjöck ser ut att få en varierad skörd. Matpotatisen ser bra ut, medan den som ska bli chips har lyckats sämre än normalt. Jan-Erik Back, potatisrådgivare vid ProAgria Lantbrukssällskapet, konstaterar att skördarna trots mycket regn ser ut att bli normala i landskapet ifråga.
Jordbruk

Trots regn finns hopp för normala
potatisskördar i Österbotten

En del knölar har ruttnat bort på grund av stora regnmängder. Men potatisskörden ser ändå ut att bli någorlunda normal i Österbotten. Situationen är utmanande men ännu finns det hopp, säger Jan-Erik Back, potatisrådgivare vid ProAgria Lantbrukssällskapet.

Det har regnat mycket i Österbotten under den senaste månaden. Så pass mycket att det till viss del kommer att påverka potatisskörden negativt. En del odlare får på grund av mycket nederbörd räkna med ruttna knölar och kvalitetsskador.

– Potatisen på fält med svackor och sänkor, där vatten kan samlas mellan bänkarna, har börjat ruttna. De här knölarna lämnas kvar i marken, för det är för riskabelt att ta upp dem och lagra dem i potatiskällaren, säger Jan-Erik Back, potatisrådgivare för ProAgria Lantbrukssällskapet.

Back har koll på läget i Sydösterbotten och varit i kontakt med flera potatisodlare i nejden. Många vittnar om just ruttna knölar och den rikliga nederbörden kommer också att medföra kvalitetsbekymmer.

– Men jämfört med förra året då det fanns mycket problem med skorvbildning ser det ändå bättre ut i år. Det verkar inte vara lika mycket yttre felaktigheter med kvaliteter i år och den inre kvaliteten ser hittills riktigt lovande ut, berättar han.

Kommit halvvägs

Enligt uppgift har cirka hälften av potatisskörden tagits upp i Sydösterbotten. En av de som i mitten av den här veckan kommit halvvägs med upptagningen är potatis- och morotsodlaren Peter Sjöblom i Tjöck.

– För matpotatisens del ser det ut att bli relativt normala skördar, men däremot ser potatisen som ska bli chips sämre ut. De är av sorten Lady Claire och en del av potatisarna är för små. Jag har odlat chipspotatis i fyra år och det här är den sämsta skörden jag fått hittills, berättar Sjöblom.

Enligt Back är grunden för en bra potatisodling och växtodling överlag att ha en god dränering med fungerande täckdikning. Det är speciellt viktigt under regniga perioder men trots det har en del haft utmaningar med vattennivåerna i åkrarna i år. Hit hör också Sjöblom.

– Det har också jag haft. På vissa ställen är det som att vattnet inte har sjunkit undan trots att täckdikena fungerar. Där har jag också lämnat kvar potatis i marken för det lönar sig inte att ta upp dem, berättar Sjöblom.

Trots att en del av potatisen ruttnat tror Sjöblom på relativt normala skördar som för honom brukar uppgå till närmare 45 ton per hektar.

– Med dagens producentpriser är det mycket viktigt med höga skördar och hittills ser det relativt bra ut, förutom då med chipspotatisen. Jag räknar med att vara färdig med upptagningen inom en och en halv vecka, säger han.

Pottatis2
Regnet har inneburit utmaningar för potatisodlarna i Österbotten.

Ser ut att bli normala skördar

Den officiella medelskörden för potatis ligger omkring 30 ton per hektar då alla sortiment räknas in. Back bedömer att skörden i år också kommer att hamna omkring samma nivå.

– Då räknar vi också med ekologisk potatis och nypotatis. Som det ser ut nu och vad jag har hört från fältet blir årets skörd inte under medelskörden på 30 ton per hektar.

– Även från Jeppo har det rapporterats om goda skördar av tidiga sorter och vinterpotatisen som tagits upp hittills, så läget ser bra ut, menar han.

Med tanke på en utmanande växtsäsong är det ett resultat som de österbottniska potatisodlarna kan vara rätt nöjda med. Växtsäsongen har enligt Back varit på sina håll utmanande med varma perioder och mycket regn, vilket stressat växten.

– Påfrestningarna har varit intensiva för potatisen och vissa sorter har drabbats av torrfläcksjuka. Det har krävt förebyggande åtgärder, men ändå har potatisen klarat sig förvånansvärt bra i år om man beaktar alla utmaningar, säger Back.

Enligt Back har de flesta potatisodlare gödslat med handelsgödsel i samma mängder som tidigare. Men det finns också potatisodlare som sökt alternativ och använt stallgödsel från djurgårdar.

– En del som haft möjlighet att få stallgödsel har använt det som kompletterande gödsel och de har gynnats av att det varit en relativt fuktig sommar, vilket förbättrar näringsupptaget. De som använt stallgödsel har varit nöjda och de har samtidigt sparat in på på kostnaderna.

– Det finns också de som minskat användningen av handelsgödsel och även de har lyckats rätt bra tack vare mycket regn, berättar Back.

Pottatis1
Potatisupptagningen har kommit igång i Österbotten och de här lådorna ska snart fyllas med råvara.

Priserna måste upp

Trots att potatislagren var små i våras har producentpriserna inte kommit upp nämnvärt. Enligt Back har dagspriset för potatis i Sydösterbotten legat på cirka 20 cent plus moms per kilo potatis.

– Det är för lågt med tanke på att produktionskostnaderna stigit. Som det är nu behövs prishöjningar på flera cent och minst 25 cent per kilo krävs för att ens hamna i någorlunda rätt riktning. Potatispackerierna har också drabbats av stigande kostnader i form av förpackningsmaterial och energi. Så det vore väldigt viktigt med högre potatispriser nu, säger han.

De kommande månaderna råder ovisshet med elpriser och tillgång på gödsel samt priserna för den.

– Frågorna är många och mycket är ovisst. Här tänker vi på när elen är dyrast och när det blåser mer är elpriserna lägre. Vi har också nyligen installerat solpaneler på taket till lagret så lite måste man tänka på framtiden, säger Sjöblom.

Back konstaterar att läget är utmanande för alla jordbrukare. En del har lyckats köpa handelsgödsel för nästa år, medan många inte har gjort det. Som det är nu är också Yaras handel med konstgödsel stängd.

– Många avvaktar och ser hur det blir och det syns också på efterfrågan på odlingsplaner för nästa år. Just nu är det skördetider men det märks att många potatisodlare avvaktar på hur de ska göra nästa år, säger han.