Dsc 4710
– Visst stöder vi Ukraina i kampen mot Ryssland. Men samtidigt är det oacceptabelt att EU går emot sina egna uppfödare, säger Yann Nédélec chef på organisationen för fjäderfäkött Anvol. FOTO: Anvol
Jordbruk EU

Tullfri Ukrainsk kyckling hotar
europeiska fjäderfäproducenter

Fastän Frankrike stöder Ukraina i kriget mot Ryssland, ryter nu franska kycklingproducenter till mot EU:s plötsliga beslut att låta ukrainsk kyckling importeras utan tullavgifter.

– Det gynnar främst en superrik oligark, men hotar EU:s egen fjäderindustri, säger Yann Nédélec, chef på kycklingorganisationen Anvol.

Han siktar nu på en internationell uppslutning i frågan.

”EU sticker en dolk i unionens kycklingar”, skrev stora franska politiska veckotidningen Marianne nyligen.

Ledarskribenten Périco Légasse menar att EU skadar EU:s fjäderfäindustri efter det att man upphävt tullavgifterna på ukrainsk kyckling.

Kritiken är enorm och i en rad franska medier undrar man varför EU kommissionen och dess ordförande Ursula von der Leyen inte är lojala mot unionens egna uppfödare?

– Visst stöder vi Ukraina i kampen mot Ryssland. Men samtidigt är det oacceptabelt att EU går emot sina egna uppfödare, säger Yann Nédélec chef på organisationen för fjäderfäkött Anvol.

Tullfritt avtal skapar ilska

Polen, Spanien och Frankrike är de tre största kyckling producenterna inom EU, där uppåt 75 procent av konsumtionen produceras.

– Det tullfria avtalet är dödligt för alla kycklinguppfödare i såväl Frankrike som Finland, säger Yann Nédélec till LF.

Han understryker att man ska tänka på att producenterna inom EU tvingas anpassa sig efter en rad stränga förordningar, vilket är ett tufft jobb.

– Plötsligt tillåts den ukrainska kycklingen storma fram med sina industriella fåglar som aldrig sett dagsljus. Då Ukraina inte behöver följer EU:s krav och slipper tullavgifterna, kan deras produkter säljas billigare än våra. Det känns orättvist.

Yann Nédélec kallar EU:s utspel för en hård offensiv och pekar ut den ukrainske miljardären Yuriy Kosiuk vars företag MHP har sin sociala bas på Cypern.

– EU importerar upp till 90 procent av just hans kycklingar.

En kycklingoligark blev rikare under kriget

Kosiuk äger 550 hektar mark i Ukraina och broilerexporten går till 70-talet länder.

Enligt stora dagstidningen Ouest France ökade hans förmögenhet med 22 procent under förra året efter att kriget i Ukraina startade.

Allt fler kritiker inom jordbrukssektorn samt ekonomiforskare i Frankrike ställer sig nu frågan om det verkligen är självklart att Ukraina ska få bli medlem i den Europeiska Unionen.

– Landet är en jätte med gedigen aptit. Målet kan vara att förstöra EU:s kyckling- och vetesektor, varnar forskaren Frédéric Mousseau, som utfört en färsk undersökning för amerikanska tankesmedjan Oakland Institute med titeln ”Krig och plundring av den ukrainska åkermarken”.

Där ges upplysningen att ett dussintal ukrainska oligarker idag äger hela 4,3 miljoner hektar i landet.

Fler länder ansluter sig i kritiken

I och med en presskonferens i Paris (7/9) hoppas organisationens företrädare stärka opinionen och kontra EU.

Yann Nédélec gläds över att polska politiker redan är på krigstigen och hoppas att fler EU-länder däribland Finland ger sitt stöd.

– Även om Finland inte har en stor kycklingproduktion är det viktigt att stå enad i kampen. För man ska tänka på att detta är bara början på Ukrainas framfart inom EU:s jordbrukssektor.

Nédélec kräver exempelvis att EU:s konsumenter måste få kännedom om när de handlar eller äter ukrainsk kyckling.

– Det borde finnas en ukrainsk flagga på ursprungsland i butikerna samt på krogarnas menyer. Konkurrenssystemet ska ske på lika villkor.

I den aktuella debatten kommer tidningen Ouest France med dystra nyheter gällande Ukrainas miljöpolitik:  ”Under det senaste decenniet noterade det ukrainska jordbruket den största ökningen av växthusgasutsläpp under det senaste decenniet. Den ökade med 30 procent, skriver man och undrar varför EU inte kräver en förbättring på den nivån.