1650401553895 20191128 Ep 095605 A Gen 142
Den tyska EU-parlamentarikern Daniel Freund arbetar för transparens, demokrati och bekämpning av korruption i EU. FOTO: EU
Jordbruk EU

Tysk EU-politiker:
Östeuropeiska autokrater
missbrukar CAP-politiken

EU:s agrarpolitik är nödvändig för jordbruket, men systemet har svagheter. Ett exempel är jordbruksstöd som landar hos östeuropeiska miljardärer. Den tyska EU-politikern Daniel Freund (grön) påtalar problemen i en intervju för nyhetssajten Agra Europe.

Daniel Freund beklagar CAP-systemets bristfälliga transparens. Systemet har många svagheter. Detta har bidragit till att finansiera en grupp ”agrarmiljardärer” som profiterar på EU:s subventioner.

Enligt Freund är korruptionen ett av de största hoten mot demokratin. Autokratiska regeringar missbrukar EU-miljarder för att konsolidera sin makt eller berikar sig själva. Korruptionen är ett av de största hoten mot demokratin.

Det handlar framför allt om politiker i EU:s östliga medlemsländer. Dessa personer drar nytta av inflytelserika kontakter högt uppe i regeringskretsarna. Sådana positioner öppnar åtkomsten till CAP-medel.

Brister går att korrigera

Det tråkiga är att dessa exempel är allmänt kända, men för det mesta är reaktionerna svaga eller obefintliga, säger Daniel Freund. Som ett konkret exempel nämner han kretsarna kring Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Men Freund tar också upp positiva exempel. Han pekar på utvecklingen i Polen, där utvecklingen har vänts i positiv riktning. I Polen resulterade infrysningen av 137 miljarder euro på uppdrag av kommissionen en avgörande roll.

Det handlade bland annat om kontroversiella rättsliga reformer som hade genomförts av den föregående PiS-regeringen. Den nya premiärministern Donald Tusk avvecklade konflikten och klargjorde att hans regering samarbetar respektfullt med Bryssel.

Den nya regeringen började utveckla Polen till en rättsstat. Budgetpolitikern Daniel Freud pekar redan på positiva förändringar. Freunds medarbetare hoppas på en mer transparent tilldelning av EU-medel i samband med översynen av EU:s finanssystem.

Parallellt varnar Freund för rysk desinformation. Enligt Agra Europe oroar han sig över ”mycket starka indikationer” på ryskt inflytande inom viktiga nyckelområden. Detta gäller också områden som jordbruket, där stark rysk desinformation är i rörelse.

Ukraina blir en utmaning

Agra Europe har också frågat Daniel Freund om hans bedömning av Ukrainas utsikter till en framtida EU-anslutning. Med avseende på bekämpningen av korruption anser han att Ukraina redan har kört i kapp de mest korrumperade EU-länderna, bland dem Ungern.

Parallellt borde EU dessutom förbereda anslutningen av staterna på västra Balkan. Freund medger samtidigt att Ukrainas anslutning till EU skulle medföra svåra utmaningar för EU:s jordbruksbudget.

En eventuell anslutning förutsätter en omarbetad fördelningsnyckel. Utan justeringar skulle mer än en tredjedel av EU:s jordbruksbudget dirigeras till Ukraina. Parallellt borde medlemsländerna sträcka till med högre bidrag.

Ukrainas inträde i EU skulle förutsätta reformer av de politiska processerna i EU för att effektivera organisationen. I längden är det inte möjligt att fatta viktiga beslut via den nuvarande principen om samstämmighet.

Läs också: EU-utrikesministrar kritiserade Ungern