Hanf Img 0380 2
En olaglig cannabisodling avslöjades nyligen i Tyskland. Poliserna hade ett drygt jobb att samla bevismaterial. FOTO: Polizei Siegen-Wittgenstein
Jordbruk EU

Tysk polis beslagtog
cannabis i potatisåker

Odling av cannabis ger ett större täckningsbidrag än potatis. Så resonerade åtminstone en potatisodlare i norra Tyskland. Mannen odlade sin välkamouflerade hampa i ett potatisland, tills polisen fick nys om den lukrativa grödan.

Polisen i Siegen-Wittgenstein i den nordliga delstaten Nordrhein-Westfalen delstaten fattade misstanke om den illegala odlingen efter att ha fått ett tips från allmänheten. En patrull åkte till platsen och började utforska mannens potatisåker.

Razzian var tydligen berättigad. Vid en närmare inspektion av potatisåkern fann poliserna en försvarlig mängd cannabis mellan potatis och andra grödor. Växterna hade vuxit till sig till den grad, att plantorna inte längre åtnjöt siktskydd, trots den täta potatisblasten.

Enligt polisrapporten hade de senaste junidagarna bjudit på goda tillväxtförhållanden, varvid cannabisgrödorna inte längre vara att förbise. Kriminalpolisen begärde förstärkning, som sattes i arbete ute på åkern.

Skörden destruerades

Den relativt stora mängden plantor gav skäl för polisen att misstänka ett brott. Skörden samlades ihop, transporterades till polisstationen för vidare befordran till statens polislaboratorium, som fick uppdrag att fastställa det aktiva THC-innehållet.

Polisen samlade ihop hela 2.500 cannabisplantor på det aktuella skiftet. Ägaren tilldelades en strafforder. Dessutom utreder polisen om gårdens ägare personligen ansvarade för den olagliga odlingen, eller om tredjepersoner har varit inblandade.

Polisen utreder ett liknande fall i den tyska delstaten Nedersachsen, där polisen fann mer än tusen cannabisplantor i samband med en husrannsakan på ett jordbruk. En utomstående person hade identifierat odlingen och kontaktade polisen.

I samband med polisens razzia på gården påträffades plantor, teknisk utrustning och professionell teknik för bevattning och ventilation. Enligt polisrapporten försökte en misstänkt man i 22-årsåldern fly från platsen men greps av polisen.

I de forsatta utredningarna identifierades dessutom tre medhjälpare. De fyra männen greps av polisen. Åklagaren beordrade en omedelbar destruering av alla plantor samt den tekniska utrustningen. Ett företag för avfallshantering tog hand om rasket.

Spanskt tillslag mot rekordodling

En cannabisodling av större format rapporteras från Spanien. Enligt nyhetsbyrån Reuters slog de spanska myndigheterna i slutet av april till mot Europas hittills största illegala cannabisplantage.

Sammanlagt omkring 415.000 cannabisplantor växte i anläggningen, fördelade på elva skiften med en sammanlagt areal av 67 hektar. Odlarna hade för avsikt att avyttra skörden från sammanlagt 414.000 plantor till ett marknadsvärde av 100 miljoner euro.

Polisutredningarna inleddes redan under fjolåret av det spanska civilgardet Guardia Civil. Till en början utgick utredarna från att odlingen var legal. Officiellt odlades hampa för industriellt bruk.

I praktiken kunde polisen fastställa att produktionen var avsedd för den illegala marknaden med köpare i bland annat Italien. Odling av cannabis betraktas som särskilt lönsamt i Spanien på grund av det gynnsamma klimatet.