Jordbruk EU

Tysk vargambulans
blev felinvestering

För sex år sedan anskaffades Tysklands första, och sannolikt sista, ambulans för räddning av påkörda vargar. Ambulansen är egentligen en täckt släpvagn, utrustad med bår, elektrisk värmefilt och nät.

Den specialbyggda vargtrailern har specialdesignats för räddning och transport av skadade vargar. Till utrustningen hörde bland annat djursäkra innerväggar, nät, fixeringsbälten, bettsäkra skyddshandskar och munkorg.

Dessutom installerades ett omfattande belysningssystem med kraftiga strålkastare för att trygga trafiksäkerheten på olycksplatserna. Vargambulansen erbjöd allt som behövs för en framgångsrik räddning av vargar.

Trailern färdigställdes 2017 till en kostnad av 11.000 euro. Efter lanseringen förundrade sig kritiker över den förhållandevis dyra anskaffningen. I regionen kring Hannover är vargar extremt sällsynta.

Kritikerna påpekade att överkörda vargar vanligen dör på platsen och senast under transporten. De ansvariga myndigheterna bemötte kritiken med argumentet att vargambulansen också kunde lånas till angränsande distrikt.

I slutändan fick kritikerna rätt. Skattebetalarnas riksförbund har följt upp användningen och fastställde att tolv vargolyckor har inträffat i den aktuella regionen mellan 2017 och 2022. Ambulansen kom aldrig till användning, då samtliga påkörda vargar dog på fläcken.

Ordföranden för det regionala jägarförbundet kritiserar den onödiga investeringen. Det dröjer alltför länge att skaffa fram en vargambulans efter varje påkörning. Påkörda harar och rådjur ska ju också redas upp utan specialfordon.

Enligt skattebetalarnas riksförbund har vargambulansen överlämnats till en veterinärtjänst som transporterar vildsvinskadaver och andra döda djur. Den dyrbara specialutrustningen har avlägsnats som obehövlig. En vanlig släpvagn hade tjänat samma syfte.