Rukwied Quelle Brauer Dbv 17 Neu
Den tyska DBV-ordföranden Joachim Ruckwied varnar för turbulens på jordbruksmarknaderna. FOTO: DBV
Jordbruk EU

Tyska agrarpolitiker varnar
för knapp matförsörjning i EU

Kriget i Ukraina har startat en debatt om matsäkerheten i Europa. Tyska politiker och bondeorganisationer ser kritiskt på EU-principerna för den gröna given. De första politikerna kräver redan avvikelser från jord till bord-strategin.

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca uttrycker bekymmer över läget. I tider av konflikter och krig spelar livsmedelssäkerheten en avgörande betydelse. I första hand måste livsmedelsförsörjningen tryggas och prioriteras.

Ryssland är sedan 2018 världens viktigaste exportör av vete. Därefter följer USA och Ukraina. I samband med krisen har vetepriset skjutit i höjden. Ukraina är dessutom världens fjärde största exportör av majs.

Som en följd av den ryska invasionen stängdes hamnarna i Ukraina. Exporten av spannmål stannade upp. Företagen inom den ukrainska spannmålssektorn uppgav i början av veckan att 500.000 ton vete och 1,7 miljoner ton majs ligger i hamnarna.

Bristen på gödsel är ett stort problem

Enligt Copa-Cogeca måste det senast nu bli klart för alla hur viktigt jordbruket är för Europas försörjning. Spannmålsbalansen i sig är visserligen inte kritisk, eftersom EU:s självförsörjningsgrad för vete är uppe i hela 130 procent.

Det starkaste hotet mot växtodlingen är för närvarande bristen på gödselmedel, framhåller den tyska producentorganisationen DBV. Risken är överhängande att gödselbristen ytterligare spetsar till sig under vårvintern.

DBV-ordföranden Joachim Ruckwied konstaterar att kvävegödseln är dyrare än någonsin och det är otroligt ont om tillgänglig vara på marknaderna. Producenterna försöker därför spara på gödslingen, vilket i sin tur sänker skördenivåerna.

Naturgas är en nyckelresurs för framställningen av kvävegödsel och priset på naturgas har kännbart stigit. Marknaden fruktar ett fortsatt tryck på priset. Enligt Ruckwied syns för tillfället inga tecken på att spiralen skulle brytas.

Ifrågasätter EU:s gröna giv

De tyska producenterna betraktar situationen med oro. Allt tyder på att kriget i Ukraina framkallar häftiga turbulenser på jordbruksmarknaderna. Prisutvecklingen på insatsvaror och spannmål är omöjlig att förutse, fastställer Rukwied.

Rukwied kräver att dagens försörjnings- och logistikkedjor ska ses över. Andra bondefunktionärer och agrarpolitiker har till och med börjat ifrågasätta hållbarheten hos EU:s jordbrukspolitiska målsättningar om konflikten fortsätter.

DBV:s biträdande generalsekreterare Udo Hemmerling varnar för att varken EU:s gröna giv eller jord till bord-strategin har lagts upp för förhållanden under ett krig. Har vi råd att hålla jord i träda under sådana förhållanden? frågar sig Hemmerling.

Det liberala regeringspartiet FDP:s jordbrukspolitiska expert Gero Hocker kräver mer eller mindre direkt att EU-kommissionen ska lägga den gröna given på is tillsvidare. I tider av inflation och krig måste matförsörjningen prioriteras inom agrarpolitiken.

Genom att införa den gröna given riskerar kommissionen att försvåra den egna befolkningens livsmedelsförsörjning. Produktionsbortfall på grund av inskränkningar för det egna jordbruket kan inte försvaras under sådana omständigheter, säger Hocker.