Lpx 00125873
De tyska jordgubbsodlarna är missnöjda med branschens lönsamhet. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Tyska odlare plöjer ned
sina jordgubbar

De tyska jordgubbsodlarna är frustrerade. 2022 är ett perfekt jordgubbsår. Vädret har varit gynnsamt, skörden är god, bären håller perfekt kvalitet. Trots detta väljer många odlare att plöja ned sin skörd av jordgubbar. Detsamma gäller för övrigt också sparris.

Sommaren har gynnat jordgubbsodlarna. Allt stämmer. De knallröda jordgubbarna strålar i solskenet. Men situationen är allt annat än rosig. Prisnivån stämmer inte. Det finns ett överskott av jordgubbar på marknaden.

Jordgubbar är en färskvara med begränsad hållbarhet. Enligt odlarna är det till och med svårt att donera jordgubbar till biståndsorganisationer, eftersom varan snabbt förfars. Marknaden är mättad.

Odlarna konstaterar att vädret i princip har varit perfekt för jordgubbsodling. Våren och försommaren har varit varma, ett faktum som gynnar bären. Men konsumenterna lyser med sin frånvaro.

Enligt bärodlarna spelar den stigande prisnivån också en viktig roll. Konsumenterna känner av inflationen och måste ge ut mer pengar för mat och bränsle. Krisen i Ukraina har också sporrat kunderna att hålla plånboken stängd.

Priserna på bensin och diesel har dessutom stigit till den grad att konsumenterna koncentrerar sina inköp till den lokala butiken. Man åker inte lika ofta ut till landet för att besöka gårdar med självplock.

Detta bidrar samtidigt till det svåra läget. Butikerna saluför mestadels utländska jordgubbar som avyttras till nedsatta priser. De inhemska odlarna har ingen chans att betala konkurrenskraftiga löner till utomstående plockare.

Spanska producenter kan leverera sina jordgubbar till en betydligt lägre prisnivå, eftersom bären produceras under andra betingelser. De sociala standarderna är lägre än i Tyskland och detsamma gäller bestämmelserna för miljö och växtskydd.

För närvarande råder också högsäsong för sparris i Tyskland men odlarna är dystra. Kommersen är trög, kunderna är inte längre redo att betala ett rejält pris för sin vara. Eftersom sparris definieras som en lyxprodukt, har konsumtionen rasat.