Maskin & teknik

Tyskland utvecklar
klimatvänlig traktor

Det tyska jordbruksministeriet anslår en miljon euro för ett forskningsprojekt kring klimatvänligare jordbrukstraktorer. Projektet ska utreda alternativa driftsmodeller med radikalt sänkta utsläpp av skadliga drivhusgaser.

Tysklands jordbruksminister Cem Özdemir öppnade nyligen projektet, som samordnas av tre stora forskningsinstitutioner som genomför olika projekt inom teknologi, förnybara bränslen och bioenergi. Projektet ska löpa fram till 2027.

Till att börja med ska forskarna analysera de förväntningar som nya målgrupper ställer på framtidens traktorer med alternativa framdrivningssystem. Kartläggningen ska genomföras tillsammans med jordbrukare och företrädare för maskinbranschen.

Följande etapp utreder intresset att skaffa sådana traktorer. Forskarna ska utreda fördelar och nackdelar med olika alternativa tekniska lösningar, såsom förnybara bränslen och elektrisk framdrivning.

Det övergripande målet med projektet är att stärka acceptansen för klimatvänlig teknik och främja intresset för förändringar. Resultaten ska senare kommuniceras till grupper inom politik, jordbruk, näringslivet och liknande intressenter med anknytning till jordbruket.