Jordbruk EU

Ukraina får exportera
spannmål via Litauen

Polen, Ukraina och Litauen har nått en överenskommelse i konflikten om transitering av ukrainska jordbruksprodukter genom Polen och Litauen. Det blir därmed fritt fram för exporten av spannmål från Ukraina till marknader i tredjeländer.

Exporten av spannmål från Ukraina ut till världsmarknaderna och Mellanöstern har länge stockat på grund av risken för ryska angrepp mot fartygen. De alternativa transporterna landvägen via EU har dessutom stött på patrull hos de östliga EU-länderna.

EU-länderna Polen, Ungern och Slovakien har ställt upp restriktioner mot transporterna av spannmål från Ukraina genom deras områden. Ländernas regeringar har befarat att transiteringen av spannmålen kan dumpa de lokala marknadspriserna.

Regeringarna i Warszawa och Kiev meddelade på tisdagen att länderna har nått en överenskommelse om transiteringen av ukrainsk spannmålsexport genom Polen till tredjeländer ute i världen.

Avtalet mellan Polen, Ukraina och Litauen innebär att Ukrainas exportspannmål till marknader i Afrika och Mellanöstern får transporteras direkt genom Polen. De rutinmässiga kontrollerna vid gränsen mellan Ukraina och Polen faller bort.

EU har försökt motverka konflikten genom ekonomiska kompensationer till producenterna i de östliga medlemsländerna. Ukraina har för sin del hotat att stämma Polen, Slovakien och Ungern inför världshandelsorganisationen WTO.

Lösningen nåddes på måndagen under en onlinekonferens mellan Ukrainas jordbruksminister Mykola Solskyi, Polens jordbruksminister Robert Telus och Litauens jordbruksminister Kęstutis Navickas.

Enligt överenskommelsen ska inspektionerna av transitspannmålen utföras i Klaipedas hamn i Litauen. Ukraina har kämpat för en exportlösning för spannmål sedan Rysslands invasion i februari 2022 och den påföljande blockaden av landets hamnar.

Ukraina har hittills haft möjlighet att skeppa ut exportspannmål via egna hamnar i Svarta havet med stöd av spannmålsavtalet med Ryssland. Moskva sade nyligen upp avtalet och stoppade huvuddelen av exporten.

Svartahavsrutten har varit viktig för exporten av ukrainska jordbruksprodukter ut i världen. Sedan Rysslands utträde ur spannmålsavtalet har trafiken praktiskt taget stoppats. Ukrainas leveranser når bara begränsat ut till världsmarknaderna.