Jordbruk EU

Ukraina lider brist
på växtskyddsmedel

Ukrainas jordbruk har i viss mån ännu tillgång till bränsle, gödsel och utsäde för det förestående vårbruket. Däremot råder en akut brist på växtskyddsmedel mot svampsjukdomar och skadeinsekter.

Det uppger landets jordbruksminister Roman Leschenko, som i veckan deltog i jordbruksministrarnas möte per video. Han informerade sina ministerkolleger om situationen inom Ukrainas jordbruk.

Helt fri från dramatik var sessionen inte. Förbindelsen måste plötsligt brytas på grund av ett flygalarm i närheten av Leschenkos vistelseort. Slutligen gick allting bra, åtminstone denna gång.

Enligt den tyska agrarsajten Agrarheute redogjorde Leschenko för böndernas problem. Han vädjade om livsmedelshjälp och utsäde. Enligt EU-kommissionären Janusz Wojciechowski behöver jordbrukarna 50.000 liter diesel i veckan för vårbruket.

Bränslet ska enligt uppgift organiseras via Polen. EU har börjat etablera fastare strukturer som underlättar och samordnar försörjningen av de viktigaste förnödenheterna för jordbruket i Ukraina.

Under en motsvarande videosession med EU-parlamentets jordbruksutskott nämnde Leschenko också den akuta bristen på växtskyddsmedel. Problemet är att odlarna saknar möjlighet att rekvirera beställningar mot kontant betalning.

Gödselindustrin i Ukraina ställer gödselmedel till jordbrukarnas förfogande till självkostnadspris. I områden som har hamnat under rysk kontroll är det svårt att bedriva boskapsskötsel och många djur måste slaktas.

Läs också: EU:s jordbruksministrar prioriterar matförsörjningen