Dd0Aa1Af 5822 4C9C Ba42 Bc1E069835D9
Problematiken kring transporterna av ukrainska jordbruksprodukter genom Östeuropa sysselsatte rådets ordförande Peter Kullgren (t.v.) och agrarkommissionär Janusz Wojciechowski på veckans rådsmöte i Luxemburg. FOTO: EU
Jordbruk EU

Ukrainska agrarprodukter
är ett problem för Östeuropa

Flera östeuropeiska EU-länder känner sig hotade av Ukrainas export av spannmål och andra jordbruksprodukter. De lokala producenterna befarar att ukrainska produkter ska pressa priserna under transporten genom deras egna hemmamarknader.

Problemet diskuterades denna vecka på jordbruksministrarnas möte i Luxemburg. EU-kommissionen försöker nu finna en lämplig kompromiss som alla parter kan godkänna, med bibehållande av transiteringen genom Östeuropa.

Situationen har trappats upp de senaste veckorna, sedan Ryssland började hota att strama åt exporten av spannmål sjövägen från Ukraina via Svarta havet. Ukraina måste i högre grad transportera sina exportprodukter per landsväg till hamnar vid östersjökusten.

EU har öppnat sina gränser för att underlätta Ukrainas export av jordbruksprodukter landvägen via de östeuropeiska medlemsländerna. Men trafiken med framför allt spannmål har föranlett protester i transitländerna.

Trafiken frestar på samhörigheten

Polen och de övriga östliga medlemsländerna hävdar att en del av spannmålen försvinner på vägen. De tullfria ukrainska produkterna lastas ur bilarna och saluförs till dumpade priser på vägen genom Östeuropa.

Trafiken har frestat svårt på den europeiska samhörigheten och attityderna gentemot Ukrainas export. De östliga medlemsländerna Polen, Ungern, Slovakien, Rumänien och Bulgarien har protesterat häftigt i Bryssel.

Situationen har inte blivit bättre av Rysslands hotelser att stänga Ukrainas exportkorridor via Svarta havet. Tvisten sätter en hård press på EU-kommissionen, som måste medla mellan Ukraina och de östeuropeiska transitländerna.

EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski försöker nu övertyga parterna att godkänna ett så kallat begränsat importförbud, som omfattar en stor del av de ifrågavarande produkterna.

Enligt Wojciechowski skulle importförbudet omfatta de fem känsliga produkterna majs, vete, raps, solrosfrö och solrosolja. För att göra anbudet mer lockande, vill kommissionen ställa 100 miljoner euro ur EU:s krisreserv till de östeuropeiska ländernas förfogande.

Med det lokalt begränsade importförbudet reagerar EU-kommissionen på de nationella farhågorna i grannländerna. Under tisdagens ministermöte kopplades också Ukrainas jordbruksminister Mykola Solskyi in via video.

Ministern uttryckte de ukrainska böndernas och folkets tacksamhet för EU:s stöd. Han betonade att importen från Ukraina är fördelaktig för både Ukraina och EU och varnade för att Ryssland utnyttjar den nuvarande situationen för att sätta press på Ukraina.

Polen kräver bredare förbud

EU har i ett tidigare skede av kriget tillfälligt avskaffat importtullar och -kvoter för importen av jordbruksprodukter från Ukraina. Enligt EU-kommissionen står de fem känsliga jordbruksprodukterna för 90 procent av importen från Ukraina till grannländerna i EU.

Under ministermötet krävde Polen att EU borde komplettera förteckningen över förbjudna importprodukter med åtta produkter, inklusive kött, fågelkött och mjölk. Dessutom ville Polen ytterligare höja beloppet ur krisreserven. Kommissionen avvisade begäran.

Under mötet godkände jordbruksministrarna bland annat rådets slutsatser om bioekonomin. Medlemsländerna underströk att bioekonomin är viktig och betonade behovet av sammanhållning i EU:s forsknings- och utvecklingspolitik.