Lpx 00113515
Den aktuella skördetröskan var av modellen Claas Lexion 770, olyckan skulle dock aldrig ha hänt om maskinen hade använts enligt säkerhetsföreskrifterna. FOTO: Landpixel
Jordbruk

Ung man förlorade benen
i en svår tysk tröskolycka

En 25-åring man har förlorat båda benen i en allvarlig tröskolycka i östra Tyskland. Mannen skulle rensa en stockad spannmålstank, då han fastnade med fötterna i två motroterande skruvar. Tillkallade läkare måste amputera benen inne i tanken.

Skördetröskor är farliga redskap, varnar polisen i provinsen Bützow i nordöstra Tyskland. På en gård hade tröskningen inletts med tre personer på tröskan. Två unga män i 25-årsåldern satt på tröskan, som kördes av en 24-årig flickvän.

De två männen konstaterade att den fuktiga spannmålen inte löpte som den skulle genom maskinen och bestämde sig för att röra om kornen i tanken. Kvinnan stoppade tröskan men stannade kvar i förarsätet.

Medan den ena mannen telefonerade, klättrade hans kompis ned i tanken med en spade för att röra om i spannmålen. Där rutschade han och föll med fötterna före i två motroterande tömningsskruvar i tankens botten.

Ingrepp är alltid farliga

I vanliga fall ska tröskan slå av automatiskt om föraren lämnar förarplatsen. Men föraren stannade kvar i sitsen med påslagen motor. Tröskverket och skruvarna fortsatte att rotera, varvid 25-åringen föll ned i tanken och skadades illa.

Enligt rundradiobolaget NDR alarmerades brandbilar, ambulanser och en helikopter till platsen för att befria den unga mannen. Räddningspersonalen arbetade i två timmars tid på tröskan i det trånga och heta utrymmet för att befria offret.

Enligt tidningen ”Bild” satt mannen fast i tröskan i spannmål upp till midjan. Brandkåren måste skära upp tanken från den ena sidan för att komma åt offret, som hade förlorat stora mängder blod. Läkarna kunde till en början endast ge mannen lokalbedövning.

Läkarna beskriver situationen som synnerligen krävande. Teamet arbetade nästan tre timmar under strålande solsken i 30 graders hetta och en dammig trösktank. Båda benen måste amputeras på platsen för att rädda offrets liv.

Den goda nyheten är att offret kommer att överleva. Hans tillstånd är stabilt. Lantbrukssällskapet varnar för riskerna med tröskor. Eftersom skördetiden varar endast några veckor per år, är alla medverkande mer eller mindre ovana och saknar rutiner.

Skördetiden medför ofta risker

Enligt ”Bild” är den skadade personen en studerande från Kiel som hjälper till hemma på gården under ferierna. Den aktuella skördetröskan var av typen Claas Lexion 770. Enligt tillverkaren rymmer tanken 12.800 liter.

Skördetiden medför alltid säkerhetsrisker. Inte sällan hjälper personer till med skörden utan kännedom om de många farorna. Katastrofer lurar överallt där man minst anar, varnar Detlef Kurreck, som är ordförande för det lokala lantbrukssällskapet.

I Tyskland har den svåra tröskolyckan fått bred publicitet i medierna. Experterna varnar om och om igen för allvarliga olyckor i samband med hantering eller reparationer av jordbruksmaskiner.

Före ingreppen måste man trygga att ifrågavarande maskin är avstängd utan risk för en ofrivillig start i ett kritiskt ögonblick. Före omstart ska alla skyddsanordningar vara installerade och kontrollerade med avseende på funktion.