3Ac6Ac3D Ee7C 4E65 9Cf3 A9048712D1Cf
Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill mynta en ny och agrarvänlig jordbrukspolitik. FOTO: EU
Jordbruk EU

Ungern vill backa upp
en agrarvänlig EU-politik

Den första juli tar Ungern hand om det roterande ordförandeskapet i EU. Under de sex närmaste månaderna vill Ungerns premiärminister Viktor Orbán förvandla EU till en ny europeisk storhet på världskartan.

Som motto för Ungerns EU-politik valde Orbán inte särskilt överraskande Donald Trumps något slitna slogan som symbol för höstens politiska linje. Ungern ska göra Europa stort igen, missionerar den stridbara och euroskeptiska ungerska ledaren.

Ungerns europaminister Janos Boka preciserade i veckan Orbáns teser inför journalister i Bryssel. Han refererade till den ungerska arkitekten Ernö Rubik, som i tiderna lanserade Rubiks berömda kub.

Enligt Boka vill Ungern satsa på ett aktivt ordförandeskap utan att oproportionerligt hårt svetsa medlemsländerna samman. Medlemsländerna förtjänar en viss frihet, exempelvis inom jordbrukspolitiken.

Ungern vill framkalla impulser som påverkar den ekonomiska politiken och jordbrukspolitiken. Regeringen vill mynta ett slags jordbruksorienterad politik. De många EU-kraven har i många fall försämrat sektorns konkurrenskraft.

Den ungerska regeringen förhåller sig skeptisk till EU-kommissionens gröna avtal. Ungrarna ställer sig också kritiskt gentemot EU:s restaureringslag, som nyligen antogs med darr på ribban.

Ungern efterlyser bondevänlig politik

Det mesta tyder på att Ungern, som är EU-medlem sedan 2004, efterlyser en jordbrukarvänlig EU-politik. Det ungerska EU-ordförandeskapet har sammanställt ett dokument som stöder en långfristig matsuveränitet och -säkerhet.

Enligt dokumentet befarar Ungern att de europeiska jordbrukarnas existens är hotad. Agrarpolitiken står inför många utmaningar, inte minst från exceptionella väderförhållanden som förorsakas av klimatförändringar.

Andra hotbilder är stigande insatskostnader, en växande import från tredjeländer och överdrivet stränga produktionsbestämmelser. Allt detta har medfört betydande negativa återverkningar på sektorns konkurrenskraft.

Under de kommande sex månaderna vill det ungerska ordförandeskapet påverka EU-politiken och lagstiftningen i en mer jordbruksvänlig riktning för perioden efter 2027. Målet är en konkurrenskraftig, krissäker och jordbrukarvänlig produktion.

Anständig agrarpolitik

Ungern vill främja ett hållbart jordbruk som en nyckelprioritering, men det gäller att finna en förnuftig balans mellan strategiska mål som det gröna avtalet, en stabilisering av agrarmarknaderna och en anständig levnadsstandard för bönderna.

Viktiga mål för jordbrukspolitiken är förslagen till nya EU-lagar. Ungrarna vill en gång för alla mjuka upp de omstridda reglerna för genetiskt modifierade grödor, som det belgiska ordförandeskapet trots alla föresatser gick bet på.

Ungrarna vill därutöver minska matsvinnet på alla nivåer inom försörjningskedjan. Slutligen kommer Ungern att arbeta för förnyade regler kring djurtransporter. Bistånd, riskhantering och krisåtgärder borde också ses över.

Det ungerska ordförandeskapet vill ytterligare främja dialogen mellan EU-institutionerna. Enligt statssekreterare Zlolt Feldman vid det ungerska jordbruksministeriet vill ordförandelandet fokusera på distribution, gröna frågor, riskhantering och krisåtgärder.

Feldman efterlyser en intensivare dialog med EU:s institutioner. Bryssel måste också förändras. Enligt Feldman har attityderna gentemot jordbruket och landsbygden tidvis varit fientliga. Den gröna omställningen borde nås via incitament i stället för sanktioner.