Skordefest
Uppe på höskullan i bakgrunden har Christer Karlsson och Britt-Marie Sundqvist både gårdscafé och ett litet gårdsmuseum. Till höger i bildkanten gårdens potatisupptagare av 50-talsmodell, som Christer passat på att plocka fram inför Skördefesten.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad Livet på landet

Uppdukat för åländsk skördefest

Drygsböle gårdscafé i Hammarland är i år för första gången med som Öppen gård i den åländska Skördefesten, som också i år kommer att locka stora besökarskaror från både Sverige och Finland. Det blir försäljning av många olika slag och satsning på barnen i form av rundturer med veterantraktor, ansiktsmålning, tävling med käpphästar i tre åldersklasser samt en stor sandhög med leksaker.

Gårdens värdinna Britt-Marie Sundqvist älskar att baka och hennes Kärleksmums är en av caféets kakbuffés många bakverk. Hembakade matbröd av många olika slag finns också till salu.

Gården har varit i samma släkts ägo sedan 1625 och Skördefesten till ära har husbondefolket anslutning till gårdscaféet nu också ställt i ordning ett gårdsmuseum med redskap från svunna tider.

Odlingsmarkerna är numera utarrenderade åt ”nästgrannarna” Lisa och Kenneth Carlson. De är ensamma i Finland om att odla schalottenlök, som också finns till salu under fredagen och lördagen den 21-22 september.

Men Skördefesten fortsätter ännu söndagen den 23 med flera Öppna gårdar och många andra aktiviteter.

Grannhjälp nödvändig för att kunna vara med

Drygsböle gårds husbonde Christer Karlsson driver ett åkeriföretag som nu i september bland annat kör potatis till chipsfabriken i Saltvik.

– Men skörden blir i år mycket mindre än normalt. På vissa skiften hos gårdar som inte haft möjlighet att bevattna kan det vara tveksamt om det ens lönar sig att ta upp potatisen, kommenterade Christer under en kort fikapaus i samband med pressvisningen inför Skördefestens vänners populära evenemang.

Frun Britt-Marie berättar att det under Skördefesten medverkar nio försäljare med ett brett utbud av produkter. De betalar 15 euro som bidrag till gårdens kostnader för att delta i Skördefesten.

Dessutom kommer 14 av gårdsfolkets ”vänner och bekanta” för att hjälpa till med allt det praktiska.

– Utan dem skulle det inte gå. De får ingen lön, men nu på söndag ordnar vi en träff med mat och dryck för dem och sedan har vi också en gemensam efterfest.

Skördefestpass med fina vinstchanser

Till skillnad mot tidigare år är Skördefestens passlott inte längre knuten till ett fordon och inte heller obligatorisk för besökare som kommer med bil.

I år är Passlotten en kombination av Skördefestpass med exklusiva erbjudanden från deltagare och evenemangets sponsorer. Passlotten är full med vinstchanser och genom att köpa en eller flera lotter stöder besökarna den åländska landsbygden och föreningen Skördefestens vänners långsiktiga arbete för sitt ”folkkära” evenemang på hösten och det nyare jippot Åland Grönskar på våren.

I Passlotten kan besökarna markera alla gårdar som besökts innan den lämnas in i på det sista stället.

Bland årets totalt 50 deltagare finns tolv som är nya. Till dem hör bland andra Himmyra gård, där Hammarlands kommun är värd för öppningsfesten.

Både Himmyra och Granlunda gård i Jomala Vestansunda har nybyggda ridhus och på Granlunda ordnas det rent av åländska mästerskap i käpphästdressyr med professionella domare från Sverige!